понеділок, 20 березня 2023 08:46

У NASA зробили тривожну заяву щодо підвищення рівня моря

У NASA зробили тривожну заяву щодо підвищення рівня моря
Швидкість підвищення рівня моря зросте на третину до 2050 року. Фото: pixabay.com

Швидкість підвищення рівня моря зростає. Аналіз супутникових даних показав, що середній глобальний рівень моря піднявся на 0,27 см з 2021 по 2022 рік.

Це еквівалентно щоденному додаванню води з мільйона олімпійських басейнів в океан протягом року, свідчать спостереження з космосу, проведені NASA.

"З початку супутникових спостережень за морем у 1993 році середній глобальний рівень моря зріс на 9,1 сантиметра. Річна швидкість підйому зросла з 0,20 сантиметра на рік у 1993 році до 0,44 сантиметра на рік у 2022 році. Прогнозована швидкість підвищення рівня моря досягне 0,66 сантиметра на рік до 2050 року", – повідомляє американське космічне агентство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичне відкриття: вчені зробили прорив у дослідженні Венери

Водночас за даними наукової групи NASA зі зміни рівня моря, зростання у 2022 році було меншим за очікуваний річний темп через помірну течію Ла-Нінья.

"Але, попри це, рівень моря продовжує зростати через антропогенну зміну клімату, спричинену надмірною кількістю парникових газів, таких як вуглекислий газ, що суспільство викидає в атмосферу. Зміна клімату розтоплює крижані покриви та льодовики Землі, додаючи більше прісної води в океан, а потепління спричиняє розширення морської води. Обидва ці ефекти сприяють підйому рівня моря, переважаючи багато природних впливів на висоту поверхні моря", – ідеться у повідомленні.

На Сонці відбулося "темне" виверження, унаслідок якого на Землі зник зв'язок.

Учені зафіксували геомагнітну бурю класу G2, яка стала наслідком досягання нашої планети величезного потоку викинутої із Сонця так званої "темної" плазми.

Зараз ви читаєте новину «У NASA зробили тривожну заяву щодо підвищення рівня моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі