пʼятниця, 29 вересня 2017 06:06

Спадкові хвороби лікуватимуть за допомогою ДНК-операцій

Спадкові хвороби лікуватимуть за допомогою ДНК-операцій
Науковці навчилися редагувати ДНК, щоб побороти спадкові захворювання

Спадкові хвороби можна подолати завдяки "хімічній хірургії", котру розробили і протестували на клонованому ембріоні китайські дослідники.

Команда з університету Сунь Ятсен використала методику, яка називається "редагування азотистих основ", для виправлення однієї помилки в трьох мільярдах"букв" нашого генетичного коду, повідомляє BBC.

Науковці змінили дефект у гені, котрий викликає виникнення бета-таласемії. Це спадкова, потенційно небезпечна для життя, хвороба, в результаті якої порушується утворення одного з чотирьох ланцюгів гемоглобіну.

"Ми першими продемонстрували, що існує можливість вилікувати генетичні захворювання у людських ембріонах за допомогою системи редагування азотистих основ", - повідомив один із авторів дослідження Цзюнь Цзиу Хуан.

Науковці виростили ембріон у "пробірці", а потім внесли корективи у фрагмент його ДНК. Як відомо, вона складається з чотирьох азотистих основ - аденину, цитозину, гуаніну і тиміну, послідовність яких визначає усі процеси в нашому організмі. Науковці "просканували" ДНК і в наслідок хімічних реакцій перетворили гаунін на аденин в 11 хромосомі.

Ембріон не імплантувався жінці, але вчені впевнені, що він народився б здоровою людиною.

Команда вважає, що цей підхід може в один прекрасний день допомогти людству подолати ряд спадкових захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці винайшли вакцину проти смертельного ВІЛ

Професор Девід Лю, котрий першим запропонував за редагування азотистих основ у Гарвардському університеті, описує даний метод як "хімічну хірургію". На його думку, даний метод матиме успіх, адже більшість спадкових захворювань людини пов'язані з точковими мутаціями, тобто знаходяться в певній хромосомі чи її ділянці.

В перспективі, завдяки "хімічній хірургії" науковці зможуть як вилікувати, так і змоделювати будь-яку спадкову хворобу.

В Україні створили безкоштовний мобільний додаток "First Aid", який здатен ставити медичний діагноз. Програма питає про характер або особливості болю, поганого самопочуття. На основі отриманих відповідей визначає захворювання. Може розрізнити 52 недуга.

Зараз ви читаєте новину «Спадкові хвороби лікуватимуть за допомогою ДНК-операцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі