неділя, 18 серпня 2024 22:21

SpaceX запустить в космос найшвидший в історії комп'ютер зі штучним інтеллектом

SpaceX запустить в космос найшвидший в історії комп'ютер зі штучним інтеллектом
SpaceX збирається запустити найпотужніший комп'ютер. Фото: Hi-News

Під час майбутньої місії Transporter 11 в космос буде піднято найшвидший в історії комп'ютер з ШІ-чипом.

Cosmic Shielding Corporation (CSC) розробила спеціальний метаматеріал з вкрапленнями наночастинок, який зупиняє рух заряджених частинок. Цей матеріал випробували у прискорювачах частинок на Землі та під час восьмимісячного експерименту на Міжнародній космічній станції, повідомляє Space.com.

Тепер компанія SpaceX відправить в космос комп'ютер зі штучним інтелектом, що працює на базі чипу Nvidia Jetson Orin NX.

Єдиним завданням буде проведення математичних розрахунків, результати яких будуть передані на Землю та ретельно перевірені. Мета цієї місії - просто продемонструвати успішну роботу графічного процесора Nvidia з підтримкою штучного інтелекту на орбіті з мінімальними або без помилок під час роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські астронавти, які полетіли у космос на вісім днів, можуть там застрягнути до 2025 року

"Одним із головних ефектів космічного випромінювання є помилки. Графічні процесори з підтримкою штучного інтелекту особливо вразливі до цього, оскільки вони мають багато транзисторів, які виконують обчислення паралельно. Якщо один транзистор постраждає, це часто впливає на купу інших", - сказав співзасновник і генеральний директор CSC Янні Баргуті.

Якщо місія буде успішною, CSC сподівається запустити цілу індустрію супутників зі штучним інтелектом. Технологія також дозволить комп'ютерам у космосі довше працювати, що збільшить тривалість місій і заощадить гроші.

Компанія SpaceX, власником і засновником якої є мільярдер Ілон Маск, анонсувала місію, у межах якої екіпаж здійснить перший пілотований космічний політ над полюсами Землі.

Для кожного з членів екіпажу це буде перший політ у космос. Протягом трьох-п'яти днів вони спостерігатимуть за полярними регіонами Землі на відстані 425-450 км.

Під час місії команда стежитиме за такими атмосферними явищами, як сильне підвищення швидкості теплового випромінювання (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, STEVE).

Зараз ви читаєте новину «SpaceX запустить в космос найшвидший в історії комп'ютер зі штучним інтеллектом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі