середа, 05 вересня 2018 11:58

Що змінив для дітей закон про освіту

Торік 5 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про освіту", над яким працювали 3 роки. За документ проголосували 255 депутатів.

Gazeta.ua пропонує згадати, як змінилися школа завдяки закону "Про освіту".

Ввели 12-річне навчання

З 2018-го діти навчатимуться 12 років за новими стандартами. Школа складається з 3 рівнів. Початкова освіта триватиме 4 роки. Середня - 5. Її учні здобуватимуть у гімназіях. Старша школа стане профільною та триватиме 3 роки. Учні зможуть обирати, де продовжити навчання: в академічному ліцеї чи професійному коледжі.

Навчання починають у 6 чи 7 років

Ыз нинішнього навчального року діти йшли до 1 класу у 6 чи 7 років. Міністерство дозволило батькам обирати на власний розсуд. Раніше дітей приймали до школи з 6 років. У 7 - лише за рекомендацією лікарів.

До 1 класу зараховують без конкурсів

Завдяки новому документу до 1 класу зараховують не за результатами конкурсу, а за місцем прописки. За кожним закладом закріпили територію обслуговування. Дітей, які проживають на території обслуговування школи, прийматимуть до навчального закладу у першу чергу. Інших - на вільні місця. Таким чином гарантували вступ до найбільш доступного і наближеного до місця проживання навчального закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишиванки, банти і кульки на святковій лінійці – як першокласники пішли до Нової української школи

Ліквідували спеціалізовані школи

Новий закон не передбачає спеціалізованих шкіл ыз поглибленим вивченням певних предметів з 1 класу. Спеціалізація починається з 5 класу.

Мова освітнього процесу в навчальних закладах - українська

Навчальні заклади звітують про кошти

Школи повинні звітувати про надходження та витрати усіх коштів на своїх сайтах або на сайтах районних управлінь освіти. Оприлюднюють також інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога. Невиконання цих норм закону загрожує дисциплінарною відповідальністю.

Директора обирає незалежна комісія

Кожна триватиме по 6 років. Керівників шкіл обирає незалежна комісія. Вона складається з директорів державних ы приватних шкіл, представників вузів, громадськості та районних державних адміністрацій. Директор очолюватиме школу лише 2 каденції. Кожна - по 6 років.

Автор: Перший
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Нова українська школа опинилася під загрозою

Навчання відбувається державною мовою

Мова освітнього процесу в навчальних закладах - українська. Деякі дисципліни можуть викладати офіційними мовами Європейського Союзу. Це - 24 мови. Російської серед них немає. Представники національних меншин здобуватимуть початкову та середню освіту державною мовою поряд ыз мовою нацменшини.

Впровадили інклюзивну освіту

Поряд зі звичайними дітьми навчатимуться діти з особливими потребами. У школах для них утворили спеціальні групи або класи. Для цього батьки мають написати заяву. Діти з особливими освітніми потребами навчаються за індивідуальною програмою розвитку з урахуванням їхніх індивідуальних потреб.

Міністерство освіти і науки України заявило, що державні та комунальні навчальні заклади можуть надавати платні послуги в школах і садочках у позанавчальний час. У тому числі у канікули, святкові та вихідні дні.

Зараз ви читаєте новину «Що змінив для дітей закон про освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі