субота, 01 вересня 2018 20:48

Танці у вишиванках під російську попсу, перший дзвоник і селфі – як минуло 1 вересня в школах Києва
21

Початкова школа №322
Фото: Сергій Старостенко
У початкові школі №322, що на Позняках, набрали 10 перших класів.
Початкова школа №322
Початкова школа №322
Початкова школа №322

1 вересня за парти сіли 448 578 першокласників. Найбільше їх на Дніпропетровщині – 38,1 тис. Найменше – у Луганській області – 1,1 тис. учнів.

З цього року починає діяти комплекс програм і систем викладання Нова українська школа. Учні навчатимуться 12 років. У початкових класах скасували табелі, оцінки й домашні завдання. Запровадили більше гральних елементів у викладанні.

Оскільки 1 вересня припало на суботу, Міністерство освіти України дозволило проводити свято першого дзвоника на розсуд шкіл – 1 чи 3 вересня.

О 8:40 біля школи №7 на столичній вул. Патріарха Мстислава Скрипника людно. Це одна з найстаріших шкіл Києва, збудована 1912 року. У ній викладав Максим Рильський.

"Вів уроки у моєму 9-му кабінеті, - підходить 50-річна Олена Борисівна Кедич. Вона набрала 1-Б клас. Стоїть на лінійці біля школярів. Одягнена у рожеву кофтинку із великими ґудзиками та довгу білу спідницю".

Приміщення школи складається із двох об'єднаних старого і нового корпусів. За два метри від старого – триметровий зелений паркан із профнастилу. За ним – будівництво висоток, стоїть самоскид, кран і бетономішалка. З боку школи на паркані намальовані мультгерої. З іншого – ледь помітний напис "Поверніть дітям дитинство". Його кілька разів зафарбовували зеленою фарбою.

Чого в мене не було таких лінійок?

"Батьки, й активісти протестували проти будівництва. Від нього багато шуму. А коли забивають палі, то страшно за школу. Вона стара, може дати осадку, - говорить вчитель. Тримає в руках ключі з великим брелком. Вона викладає із 1987 року. – Теперішні школярі зовсім не такі як раніше. Вони креатив ніші, вільніші, сміливіше висловлюють свою думку. Для цього покоління треба впроваджувати нову програму – щоб відповідала сучасним запитам. І батьки змінилися. Зараз все вирішується у "вайбері" через смартфон. Вчитель повинен вміти цим всім користуватися. Я завдяки сину все це засвоювала".

Автор: Володимир Мукан
   За стандартами НУШ парти у класі ставлять квадратом або у коло. Діти працюють у колективі.
За стандартами НУШ парти у класі ставлять квадратом або у коло. Діти працюють у колективі.

"Я соскучилась, - до вчительки підбігає дівчина років 10-11 в окулярах, із собакою на повідку. Обіймає Олену Борисівну. – Ми на море бьіли".

"Ти виросла! Хай щастить, - відповідає. - Моя учениця. Вона ще до 11 класу вчитиметься. А ці (показує на першокласників) – на рік більше. Вже діє Нова українська школа. Все літо випало через неї. І онлайн-курси пройшла, і звичайні. Вчили нас, як із цим "Лего" працювати - і складали його, і на голові з ним ходили. Потім в програми вникала. А вони ж, знаєте, як написані… Як не для людей… Але багато цікавого. Наприклад, іншим буде щоденник. Він називатиметься щоденником досягнень. Менше рамок у дітей буде".

Вчителька підходить ближче до школярів.

О 9:00 на ґанку школи виступає директорка. У ролі ведучих – учні. Вони дають мікрофони шістьом першокласникам, які розповідають вірші. За 15 хвилин першокласників заводять у школу. Йдуть парами, взявшись за руки. По переду - вчителі. За учнями 1 А класу біжать два оператори за штативами і два десятка батьків.

"Волнуюсь, вроде сама в школу иду, - доганяє дітей 26-річна Олеся, мама першокласника. Одягнена у темні брюки і світлу блузку. Тримає смартфон і сумочку. – Вступати було дуже просто – здали документи, прийшли на збори і все. Ніяких здавань грошей і проблем із ремонтами".

1-А клас заходить до кабінету. Там вікна виходять на зелений паркан, за яким будівництво. Стоять двомісні парти, зсунуті по 4. Є інтерактивна дошка.

"Сідайте, - говорить вчитель Євгенія Генадіївна років 45, тримає у руках невеликий фотоапарат. – Це ваш клас. Тут будемо вчитися. Сьогодні познайомитеся з класом, а потім на дискотеку біля входу в школу".

"Електронку знаєте. Так? Назнімала фото. Надішлю в "вайбері", - вчителька підходить до батьків. Виходить у коридор, говорить із першокласниками. Половина дітей йде в туалет. Решту фотографують батьки. Світлий чоловік років 40 робить селфі із сином навпроти дошки, знімає 20 фотографій поспіль – усміхається в об'єктив, кривить рота, примружує очі. Його син сміється".

"А шо в понедільник брать", - підходить високий чоловік років 35 з блютузом на правому вусі до іншого з легкою неголеністю. Тримає в руках брелок від машини з емблемою BMW.

Рухаємося до освітніх стандартів, за якими живе увесь світ

"Та я даже не знаю,як вчителя звати. Ми на збори не встигли. Оце тут перший раз, - відповідає йому інший неголений. Стоїть під стінкою в класі. Тримає барсетку, пакет і дитячий піджак. – Записались заразу в другу школу. А там учителька недальока. Ми зразу сюди. Ця вніматєльна. Небо і земля з тою. Підійдіть он до моєї жінки біля дошки. Вона в курсі"

Діти беруться за руки і за вчителем вирушають на подвір'я школи на дискотеку. Її проводять школярі 8-9 класів. Перші 4 пісні звучать російською. Деякі батьки підходять до дітей і танцюють із ними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першокласники закінчуватимуть навчальний рік по-новому

"Влад Яма кусає лікті, бо найкраще танцюють наші першокласники", - кричить у мікрофон ведучий.

"Класно придумали. Чого в мене не було таких лінійок? – говорить 33-річна Олена Карун. Танцює зі свої сином серед школярів. Все фільмує на мобільний закріпленою на штативі. Поступово відходить від дітей. – Видно, що в школах зміни пішли. Мій старший син 3 роки тому пішов у перший клас. Все було набагато консервативніше. Єдине боюся, щоб дітей не розбалували надмірною свободою. Бо ні оцінок не буде, ні табелів, на домашніх".

1 вересня о 8:30 на подвір'ї столичної початкової школи № 332 на вул. Бориса Гмирі збираються батьки і діти. Більшість учнів одягнені у вишиванки. Хтось у шкільній формі: білий верх і чорний або синій низ. Багато чоловіків - у сорочках і вишиванках. Жінки – на високих підборах. Більшість прийшли з трояндами і хризантемами. Навколо пахне парфумами.

Щкола розташована у гімназії "Київська Русь". Цьогоріч відкрили початкову школу. Набрали 10 перших класів. У кожному трохи більше 30 учнів.

"Це наш третій першокласник. На відміну від старших дітей, вчитиметься по-новому, - каже 47-річний отець Василь. Одягнений у чорну рясу. На шиї висить хрест. – Дітям не ставитимуть оцінки. І це добре, бо вони нічого не означають. Головне, що отримуватиме знання і практичні навички під час навчання".

"Поверніть дітям дитинство"

До чоловіка підбігає син – у білій сорочці та з трояндами у руках.

"Я навчався у радянській школі. Там нас муштрували. Зараз система навчання більш демократична. Це добре. Хоча шкільної форми у дітей не буде, а вона дисциплінує", - говорить чоловік.

Автор: Сергій Старостенко
  У початкові школі №322, що на Позняках, набрали 10 перших класів.
У початкові школі №322, що на Позняках, набрали 10 перших класів.

О 8:45 класи починають шикуватися. Вчителі тримають у руках таблиці з назвою класу – від "1-А" до "1-К". Класні керівники вішають на груди учнів бейджики. Там – назва класу і прізвище-ім'я дитини. Лінійка триває менш, ніж півгодини. На заході не має чиновників. У програмі, крім промови директора, два танці та кілька віршів від школярів. Першокласники у шеренгах підтанцьовують, крутяться і озираються на всі боки.

"Добре, що обійшлося без довгих промов і концертів учнівської самодіяльності. Моя старша донька знепритомніла на лінійці, коли у перший клас йшла. Більше півтори години так зване свято тривало, - каже 42-річна Наталія у джинсовому жакеті. Тримає на повідку невеликого чорного собаку породи французький бульдог. Жінка віддала у перший клас сина. - Ми навіть букета не купували для вчительки. Треба поволі відходити від Союзу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні скоротили шкільні канікули

Після лінійки діти з вчителями йдуть на перший урок. Біля дверей школи багато батьків. Усередину їх не пускають.

Автор: Володимир Мукан
  До кінця року всі перші класи оснастять мобільними особистими партами.
До кінця року всі перші класи оснастять мобільними особистими партами.

"У вас первый первокласник?", - запитує засмагла жінка з тату-ієрогліфом на правій нозі.

"Да", - відповідає інша. У руках має невеликий букет з яблук, винограду, слив і рожевих троянд.

"И у нас. Сначала с мужем думали отдать малого в частную школу. Но это аж на Славутиче. Возить его туда каждый день не очень хочется, а мы тут рядом живем. Да и цена там почти 10 тысяч в месяц".

Згодом батьків запрошують у клас. Кабінет світлий на три вікна. На підвіконнях – квіти. Стіни пофарбовані у жовтий. Біля дверей облаштували умивальник. На полицях – навчальні набори, енциклопедії і букварі. Висить нова інтерактивна дошка.

Все вирішується у "вайбері" через смартфон. Вчитель повинен вміти цим всім користуватися

"Рухаємося до освітніх стандартів, за якими живе увесь світ. До школи почали зараховувати без конкурсів, а за місцем прописки. Моя старша донька навчається в ліцеї "Інтелект". Ходила на підготовчі курси, щоб туди вступити, - розказує мати першокласника Юлія Литвин. У руках тримає повітряні кульки. - Раніше на дітей було велике навантаження. У першому-другому класі задавали багато уроків. Донька втомлювалася. Не вистачало сил на якісь додаткові заняття з малювання чи та танців. Зараз життя першокласникам полегшили".

Автор: Сергій Старостенко
  На лінійці лунав гімн України. Хтось тримає руку на серці. Хтось підспівує.
На лінійці лунав гімн України. Хтось тримає руку на серці. Хтось підспівує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без табелів і домашніх завдань - експерт розповіла про користь "Нової української школи"

Близько 11:00 усі починають розходитися.

"Дедушка, мы домой?", - з шкільного подвір'я виходить блакитноокий хлопчик у синій жилетці і білій сорочці. Тримає за руку сивого чоловіка.

"Никто домой не идет. Всей семьей поедем гулять. Праздник ведь", - відповідає дід. Поруч біля нього жінка років 30 і такого ж віку чоловік. У бежевій колясці – сидить дівчинка. На вигляд менше року. Усі разом йдуть до білої Audi.

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про освіту". За нього проголосували 255 народних депутатів. Над документом працювали 3 роки. На його впровадження потрібні 87 млрд грн. З 2018-го діти, на розсуд батьків, ітимуть у перший клас у віці 6 або 7 років. Навчатимуться 12 років. Шкільна освіта складатиметься з трьох рівнів. Початкова триватиме 4 роки. Середня - з п'ятого по дев'ятий клас. Старша школа буде профільною. Її випускники зможуть продовжити навчання в ліцеї чи коледжі.

Зараз ви читаєте новину «Танці у вишиванках під російську попсу, перший дзвоник і селфі – як минуло 1 вересня в школах Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі