пʼятниця, 31 серпня 2018 16:50

Чому Нова українська школа опинилася під загрозою

Чому Нова українська школа опинилася під загрозою
На реформу Нової української школи уряд у квітні виділив майже 1 млрд грн. Фото: Вема Кидс

На реформу Нової української школи уряд у квітні виділив майже 1 млрд грн. За ці кошти мали б закупити необхідне обладнання, дидактичні матеріали, одномісні парти та стільці.

Органи місцевого самоврядування поки що використали лише від 50% до 75% коштів цієї субвенції. Тому в багатьох школах українських міст і сіл досі не переобладнали класи, не закупили необхідних матеріалів і меблів.

"Міністерство освіти виділяє субвенцію. Гроші йдуть на обласні бюджети. Звідти передають у міста і райони. Місцеві бюджети також дофінансовують школи. Директор подає у район інформацію про кількість учнів. З огляду на це виділяють кошти на парти, обладнання і матеріали для кожної школи. Оголошують тендери. Багато шкіл не мають нічого, бо на місцях пізно почали організовувати тендери. Десь умови тендерів писали "під когось". Через скарги одні тендери скасовували, оголошували нові. Таким чином місцеві управління граються з тендерами", - розказує Gazeta.ua освітній експерт Віктор Громовий.

Забезпечення шкіл меблями гальмують і виробники.

"У більшості областей освоювати субвенції почали у червні. Тендерні процедури тривають більше півтора місяця. Якщо місцеві ради виділили субвенцію у другій половині липня, обладнання до першого вересня у школи не поставлять. До прикладу, у Харківській області біля 60 відсотків таких рад. Кінець липня-початок серпня - пік тендерних пропозицій у всій країні. Відтак виробники продукції виявилися фізично не готовими до виробництва й постачання такої великої кількості товарів у дуже стислі терміни. На ринку закупівель виник ажіотаж - переможці тендерів фізично не можуть забезпечити товари, оскільки на встигають їх виробляти. Це стосується меблів і методзабезпечення. ", - пояснює Gazeta.ua депутат Харківської обласної ради Віктор Кисіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад для батьків першокласників

Попри проблеми, до кінця року усі школи забезпечать необхідним, кажуть експерти.

"Виділені кошти цільові. Тому їх не можливо використати на щось інше, окрім як на закупівлю меблів, парт і дидактичних матеріалів. Тому до кінця року гроші таки використають за призначенням", - каже Віктор Громовий.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич закликала педагогів та школярів 5 і 10 класів користуватися протягом півтора місяця підручниками з електронної бібліотеки МОН через неврегульовані проблеми з експертизою та друкуванням чотирьох підручників.

Зараз ви читаєте новину «Чому Нова українська школа опинилася під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі