четвер, 28 грудня 2023 02:44

Що робити, якщо у вас вкрали смартфон: поради спеціалістів

Що робити, якщо у вас вкрали смартфон: поради спеціалістів
Сьогодні телефони – це не тільки засіб спілкування, а і "сховище" великої кількості різних важливих даних. Фото: Pixabay

Сьогодні cучасні телефони – це не тільки засіб спілкування, а і "сховище" великої кількості різних важливих даних: ми тримаємо документи у "Дії", отримуємо послуги за допомогою гаджету в банках, здійснюємо покупки в інтернеті тощо.

Однак що робити, якщо телефон вкрали, відібрали, куди можна про це повідомити? Як віддалено заблокувати? У випадку втрати мобільного, щоб убезпечити свою інформацію, Держспецзв'язок радить виконати наступні дії:

Повідомте про викрадення своєму оператору, щоб він заблокував SIM-картку

Київстар: можна надати інформацію оператору за номерами 466 (всередині мережі Київстар) або 0800-300-466 з інших номерів.

Vodafone: необхідно подати заявку, зателефонувавши на номер 222 (безкоштовно з номера Vodafone Україна) чи 0 800 400 222 (безкоштовно з усіх мереж в Україні).

lifecell: можна зателефонувати до інформаційно-консультаційного центру за номером 5433 (безкоштовно з будь-якого номера lifecell) або 0 800 20 5433 (безкоштовно зі стаціонарних номерів). Або ж скористатися системою самообслуговування "Мій lifecell" чи звернутися в центр обслуговування абонентів.

Зверніть увагу: зазвичай оператори просять надати додаткову інформацію, наприклад, PUK-код чи номери, на які ви найчастіше дзвонили тощо. Майте її під рукою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не заряджається смартфон: найпоширеніші причини і способи їх вирішення

Змініть паролі

Змініть, за можливості, паролі до всіх своїх облікових записів (Google, соцмережі, онлайн-банкінг, "Дія" та інші) через інший пристрій.

Заблокуйте банківські картки

Заблокуйте банківські картки, на яких є гроші та встановлені кредитні ліміти, щоб зловмисники не змогли скористатися вашими фінансами. Для цього зверніться на гарячу лінію вашого банку, у відділення або скористайтеся інтернет-банкінгом.

Зверніться до поліції та попередьте родичів, друзів, знайомих

Обов'язково зверніться з відповідною заявою до поліції. Також попередьте друзів, що втратили телефон: перестрахуйтеся на той випадок, якщо зловмисники від вашого імені почнуть просити гроші.

Усім користувачам смартфонів не зайвим буде подбати і про превентивні заходи, які полегшать ваше життя у випадку втрати смартфону.

– Знайдіть PUK-код від SIM-картки.
– Запишіть у надійному місці IMEI телефону.
– В облікових записах, де можливо, встановіть резервний номер телефону для відновлення.
– Не забувайте створювати резервні копії усіх важливих даних.
– "Прив'яжіть" номер телефону до паспорта.
– Зберігайте номери важливих контактів не тільки у телефонній книзі.

З часом продуктивність смартфона падає в порівнянні з тим днем, коли ви тільки його придбали.

Зокрема, пам'ять смартфона поступово починає "забиватися", операційна система застаріває, а нові програми займають дуже багато місця. Особливо це стосується бюджетних смартфонів.

На щастя, існує безліч способів того, як покращити роботу смартфона, аби позбутися гальмування та зависань. Gazeta.ua розповість про способи, які можуть допомогти.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо у вас вкрали смартфон: поради спеціалістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі