пʼятниця, 14 травня 2021 11:03

Шкарлет і Кива стали номінантами премії "Академічна негідність року"

Шкарлет і Кива стали номінантами премії "Академічна негідність року"
Відзначили вісім псевдонауковців премії "Академічна негідність року" фото: ustavofrazao/Depositphotos

Українські науковці оголосили номінантів премії "Академічна негідність року" напередодні Дня науки.

Премією відзначають людей, які негативно впливають на українську науку, кажуть організатори, інформує "Українська правда".

Загалом премія 2020/2021 має вісім номінацій:

1. "Плагіатор року" - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України. Його відзначили за текстові запозичення в докторській дисертації.

2. Номінацію "Скандал року" присудили нардепу Іллі Киві. Захищена дисертація депутата від ОПЗЖ містить вигадані сторінки збірок і підроблені довідки. Це виявили журналісти, які дослідили текст наукової роботи.

3. Завідувача відділу психологічних досліджень КНДІСЕ Юрія Ірхіна відзначили як "Фальсифікатора року". Він здійснив портретно-психологічну експертизу у справі Шеремета, побудовану не на методиці, а на особистій думці.

4. "Посіпаками року" року стали 13 членів спеціалізованої вченої ради Д 26.891.02 з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України. Вони присудили науковий ступінь кандидата наук з державного управління нардепу Іллі Киві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кива і дисертація: "епічне" відео з захисту

5. За підтримку призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України Спілка ректорів вищих навчальних закладів отримала нагороду в номінації "Токсичний ректор року".

6. "Мурзилкою року" став журнал "Економіка України". Редколегія відмовилася відкликати статті Сергія Шкарлета, які містили текстові запозичення.

7. Академіка НАНУ Владислава Гончарука відзначили у номінації "Псевдонауковець року". Це зробили за антинаукові твердження, викладені в публікації.

8. Спеціалізована вчена рада Д 26.891.02 з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України стала "Спец (з)радою року". Це сталося через легітимацію отримання наукового ступеня Іллею Кивою.

Премію "Академічна негідність" започаткували 2016 року. Тоді науковці запропонували давати своєрідну "чорну мітку" негідним носіям наукових ступенів та вчених звань, щоб якось вплинути на засилля академічного плагіату, псевдонауки та фальсифікацій в Україні.

Активісти громадської ініціативи "Дисергейт" запропонували публічно оголошувати таких науковців та щорічно "нагороджувати" їх премією. Цьогоріч кандидатів обирали шляхом голосування за допомогою Google-анкет.

Зараз ви читаєте новину «Шкарлет і Кива стали номінантами премії "Академічна негідність року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі