вівторок, 16 березня 2021 16:39

Скандали стаються щотижня. Чому в Україні видають неякісні підручники

Скандали стаються щотижня. Чому в Україні видають неякісні підручники
Чому в Україні видають неякісні підручники фото: report.if.ua

Експерти з Інституту модернізації змісту освіти дійшли висновку, що шкільна література в Україні має значні проблеми.

Мало не щотижня стаються скандали через недоречності в підручниках, написав у Telegram-каналі міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

"Є помилки на зразок "лікувальної соди" або "глінтвейну для розігріву". Це лише незначна частина недоліків, які просто стали публічними. Насправді в підручниках, які друкували в 2015-2020 роках, неточностей набагато більше", - зазначив чиновник.

Підготовка нових підручників відбувається в край стислі терміни. Загалом на це потрібно не менше року. Натомість авторам дають максимум 10 місяців. Кожна навчальна книга перед друком проходить експертизу в Інституті модернізації змісту освіти. Проєкт підручника оцінюють 8 експертів.

"Неякісні підручники - вічна для України проблема. Треба радикально змінювати навчальне книговидання і ту систему, яка існує. В Україні немає комплексних видань підручників, які подають в комплекті з іншими речами. Наприклад, багато педагогів працюють за посібниками з англійської мови Oxford University Press. Коли вони з'явилися в 1990 роки, вчителі були здивовані. Комплекс складається з підручника для учня і вчителя та робочого зошита. Цей комплекс забезпечує весь навчальний процес. Використання лише підручника завжди було недостатньо", - пояснив Gazeta.ua заслужений вчитель України та редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий.

Сьогодні підручник відіграє другорядну роль, адже існує багато ресурсів, які прийшли на допомогу вчителеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗНО не допоможе вирішити питання з математичною освітою в Україні - експерт

"Донька навчається в 10-му класі. Для неї поняття "підручник" стало досить відносним. Вона має книжки в електронному варіанті або ж просто навчальний зошит, у якому діти виконують домашні завдання, використовуючи Google. Якість сучасних підручників шкутильгає. Якщо раніше на них можна було рівнятися і сміливо цитувати, то нині такого не скажеш. Іноді трапляються помилки не лише технічні, а й логічні. Наприклад, у задачах. Слід ретельніше добирати приклади речень до тих чи інших правил. Іноді дитина не може зрозуміти зміст. Дітям потрібна сучасна інформація, яка закріплена фаховими прикладами", - розповідає мати десятикласниці Інна Молчанова.

Дев'ятикласниця Соломія Білецька каже, що найбільше їй подобаються шкільні підручники з історії України та української мови.

"У підручнику з історії України, автором якого є Володимир Власов, мені подобається майже все. Є одне "але": деяких дат не пишуть. Можливо, вони не настільки важливі, але хотілося б бачити всі дати. У підручнику з української мови, автором якого є Олександр Авраменко, хотілося б бачити короткі схеми за всім вивченим розділом. Так можна актуалізувати вивчений матеріал, а не гортати весь розділ знову", - додає учениця.

Протягом 2020 року репетиторство стало значно популярніше, ніж раніше. Попит на індивідуальні заняття спровокував карантин. Особливо великий попит торік мало репетиторство з математики, англійської та української мов.

Зараз ви читаєте новину «Скандали стаються щотижня. Чому в Україні видають неякісні підручники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі