понеділок, 21 листопада 2022 20:01

NASA уперше за 50 років досягло Місяця

NASA уперше за 50 років досягло Місяця
NASA вивела капсулу на орбіту Місяця. Фото: eastnews.ua

Капсула NASA Orion долетіла до Місяця.

Вона облетіла Місяць і пройшла біля нього в межах 128 км. Це доволі близьке наближення. Воно було зумовлено тим, що капсула та її три тестові манекени перебували на зворотному боці Місяця. Про це передає NASA.

У диспетчерів польотів в американському Г'юстоні на 30 хв. зник зв'язок. Вони не знали, чи був успішним запуск критичного двигуна, доки капсула не вийшла з-за Місяця.

Це вперше за 50 років NASA дісталося Місяця. Але поки без людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA відклало політ астронавтів на Місяць

"Це один з тих днів, про які ми думали й говорили тривалий час", – підкреслив керівник польоту Зеб Сковілл.

Коли капсула вийшла з-за Місяця, бортові камери надіслали зображення Землі. Під час заходу на посадку космічний апарат запустив головний двигун у режимі "прольоту". Це встановило його курс виходу на Місячну орбіту через чотири дні.

Капсула близько тижня проведе на орбіті Місяця. 11 грудня запланували приземлити її ув Тихому океані.

У червні Китай успішно запустив у космос трьох космонавтів. Космічний корабель доправляє екіпаж до основного модуля майбутньої космічної станції "Тяньгун", яку будують на низькій навколоземній орбіті.

Наприкінці грудня минулого року у Китаї відбувся успішний запуск ракети-носія Chang Zheng-8, який організувало Національне космічне управління КНР. Пристрій вивів на орбіту чотири космічні апарати. Стартувала ракета з космодрому Веньчан на острові Хайнань. Вона вивела на орбіту секретний супутник XJY-7, мікросупутник ET-SMART-RSS - ETHSAT-6U, створений для Ефіопії, апарат дистанційного зондування Землі й супутник звʼязку.

Зараз ви читаєте новину «NASA уперше за 50 років досягло Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі