пʼятниця, 17 березня 2017 12:00

На супутнику Сатурна виявили умови, подібні до земних

На супутнику Сатурна виявили умови, подібні до земних

На супутнику планети Сатурн - Титані - водойми випускають бульбашки. В його атмосфері, як і навколо Землі, переважає азот. Це з'ясувала команда космічної місії Cassini.

"Бульбашки в метан-етанових морях і озерах місяця Сатурна з'являються через азотні дощі. Це пов'язано з тим, що навіть невеликі зміни температури або тиску атмосфери призводять до інтенсивного вивільнення азоту, розчиненого в рідких метані й етані, що супроводжується формуванням бульбашок", - повідомляє НАСА.

Аналогічне явище відбувається на Землі, коли діоксид вуглецю поглинається океанами. До таких висновків вчені прийшли, імітувавши на нашій планеті умови, як на супутнику Сатурна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колонізаторам на Марсі загрожують хвороби крові

Титан в півтора рази більше Місяця в діаметрі і майже вдвічі - за масою. В атмосфері супутника Сатурна, як і Землі, переважає азот. У газовій оболонці Титана на нього припадає до 95% обсягу.

Сьогодні дослідження Сатурна та його супутників здійснюються автоматичною станцією Cassini. Місія повинна завершитися 15 вересня 2017 року. Останній найближчий проліт повз Титана відбудеться 22 квітня.

Cassini-Huygens – одна з найбільших космічних станцій, запущених у космос. Наповнена величезною кількістю інструментів і камер для точних вимірювань і високоякісних знімків у різних атмосферних умовах і спектрі кольору. Космічна станція складається з орбітальної станції Cassini і зонда Huygens.

Зараз ви читаєте новину «На супутнику Сатурна виявили умови, подібні до земних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі