четвер, 11 лютого 2021 10:07

На Марсі знайшли паливо

На Марсі знайшли паливо
На Марсі знайшли паливо фото: ixbt.com

Орбітальний апарат ExoMars виявив на Марсі сліди хлористого водню. Цей газ складається з атома водню та атома хлору.

Учені вважають, що утворення цього газу пов'язане з пиловими бурями на планеті, інформує НВ.

"Ми вперше виявили хлористий водень на Марсі. Це перше виявлення галогенового газу в атмосфері Марса, і воно являє собою новий хімічний цикл, який необхідно зрозуміти", — сказав фізик Кевін Олсен з Оксфордського університету у Великій Британії.

Орбітальний апарат ExoMars виявив хлороводень як в північній, так і в південній півкулях Марса під час пилової бурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи виявили залишки зірки після вибуху в Чумацькому Шляху

Учені припускають, що утворення газу може складатися з декількох етапів і вимагає декількох ключових інгредієнтів. По-перше, потрібен хлорид натрію, це звичайна сіль, що залишився від процесів випаровування. На Марсі багато такої речовини. Учені вважають, що це залишки древніх солоних озер. Коли пилова буря збурює поверхню, хлорид натрію робить викид в атмосферу.

Ще є марсіанські полярні крижані шапки, які при нагріванні влітку тануть. Коли водяна пара змішується з сіллю, то утворюється хлор. Згодом він вступає в реакцію з утворенням хлористого водню.

"Водяна пара необхідна для звільнення хлору, і вам потрібні побічні продукти води — водень — для утворення хлористого водню. Вода має вирішальне значення в цій хімії", — сказав Олсен.

У NASA розрахували можливі місця висадки людей на Марсі. Основним критерієм вибору місцевості стала наявність води.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі знайшли паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі