середа, 25 жовтня 2017 08:09

Крила метелика допоможуть підвищити ефективність сонячних батарей

Крила метелика допоможуть підвищити ефективність сонячних батарей
Спостерігаючи за чорними метеликами виду Pachliopta aristolochiae, вчені помітили, що структура їх крил здатна поглинати близько 50% всього сонячного світла Фото: wikipedia.org

Вчені придумали спосіб підвищити ефективність сонячних батарей з допомогою крил членистоногих.

Одна з основних проблем сонячних батарей - залежність їх енергоефективності від кута падіння світла.

Спостерігаючи за чорними метеликами виду Pachliopta aristolochiae, вчені помітили, що структура їх крил здатна поглинати близько 50% всього сонячного світла. Це можливо завдяки циліндричної структурі, здатної поглинати світло під будь-яким кутом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні випускатимуть корейські трактори

Це спостереження лягло в основу ідеї створення матеріалу для сонячних батарей, який би імітував будову крила чорного метелика.

Вченим вдалося створити перший зразок товщиною близько 130 нанометрів. Він виконаний з аморфного кремнію з добавками водню.

Завдяки новому матеріалу вдалося збільшити ефективність сонячних батарей майже в два рази. Нову розробку розробники планують впровадити в якості світлопоглинальних панелей в сонячних батареях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли унікальну виделку, яка заглушає плямкання

У вересні стало відомо, що в Дубаї вирішили побудувати найбільшу сонячну електростанцію. Проектна потужність - 700 мегават. Станція дозволить зробити електрику дешевшим. Будівництво буде коштувати близько $ 3,9 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Крила метелика допоможуть підвищити ефективність сонячних батарей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі