четвер, 31 грудня 2020 18:27

Як правильно скласти плани на рік і виконати їх - поради експерта

Як правильно скласти плани на рік і виконати їх - поради експерта

- Багато хто робить поширену помилку - планує наступний рік без аналізу попереднього, - говорить Оксана Долгова, бізнес-тренерка, інструкторка компанії BogushTime. Розповідає, як розпланувати рік, аби більшість планів реалізувалися.

Як аналізувати рік, що закінчився?

- Пригадайте, що було хорошого за ці 12 місяців - власні перемоги та позитивні події. Наприклад, прочитали омріяну книгу, купили собаку, авто тощо. Зручніше йти від від останнього місяця - грудня, листопада, жовтня і так далі.

Потім згадайте, що не вдалося. Це техніка опрацювання помилок. Запитайте себе "що я хотів?", потім - "що я отримав?", далі - "як я це отримав?" і "що робитиму по іншому, щоб це не повторилося?"

Це дозволить не повторювати помилок, підвищить самооцінку та мотивацію.

З чого починати?

- З мрій. Має бути підхід не "треба", а "хочу". Скажімо, "хочу ощасливити дітей - поїхати в подорож". І плануйте це, не дивлячись на можливий карантин чи ймовірність втратити заробіток.

Але ж ці фактори завадять реалізації плану.

- Для людини природно створювати нове. Це робить її щасливою. Крім того, більшість бажань не втілюють одномоментно. Це комплекс дій. І більшість із них вдасться реалізувати за будь-яких умов. Я торік збиралася в Італію. Так, карантин скасував турпоїздку. Але я вже підготувалася - продумала маршрути, екскурсії, місця зупинки, визначила кому і які сувеніри привезу. Після пандемії лишиться тільки заплатити за квитки.

За яким принципом планувати рік?

- Є 6 сфер життя. Це фізична, особистісна, сімейна, суспільна, робоча, принципова. Фізична - це контроль стану тіла і здоров'я. Особистісна - свій розвиток. Це може бути навчання, набуття досвіду. Сімейна - плани сім'ї, покупки в дім. Суспільна сфера стосується планів навколо людей поза сім'єю - друзів, наприклад. А робоча - планування досягнень на роботі. Плани у принциповій сфері мають стосуватися цінностей людини. Припустимо, хочете робити суботник навколо дому щовихідних.

У плані по горизонталі прописують місяці, а по вертикалі - ключові області життя. У клітинках в перетині заповнюють плани, розбивають їх на завдання.

Що варто обов'язково врахувати?

- Матрицю із обов'язкових планів і необхідних для їхньої реалізації фінансів. Це можуть бути відвідування днів народжень родичів, похід дітей в школу тощо. Потім завдання своїх нових планів розставте так, аби вони не суперечили планам з матриці.

Як передбачити форс-мажори?

- На 4 години в день нічого не плануйте. Це приблизно 20 відсотків часу. Тоді й вирішуватимете раптові справи. У глобальному плані прораховуйте ризики. Скажімо, перешкодити купівлі будинку може погіршення здоров'я. Значить заплануйте лікування або профілактику. Ризик зменшення доходів вирішують пошуком підробітку. Може бути, що в тому районі вже куплять омріяний будинок. Тому продумайте альтернативу. Завжди має бути план Б.

Якою повинна бути пропорція на приємні заняття вдень і неприємні справи?

- Неприємних справ не повинно бути. Якщо вони є, подивіться на них під іншим кутом. До мене не тренінг якось прийшла перукарка, що хотіла відкрити свій салон краси. Їй не подобався один вид своєї роботи - робити завивки із півсотнею бігудів на голові клієнтів. Але не могла відмовитися, бо за них найбільше платили. Після того, як вона усвідомила, що кожне бігуді їй приносить приблизно 20 доларів і наближає її до омріяної справи, то неприємні заняття для неї зникли.

Як розпізнати справді своє бажання, яке принесе відчуття щастя?

- Справді, чимало бажань є навязаними або запозиченими. Такі не роблять щасливими. Наприклад, колега записалася в спортзал і схудла. Її співробітниця теж так захотіла, купила абонемент, але майже не ходить туди, воно їй не йде. Бо це не її істинне бажання. Розпізнати своє бажання можна на етапі планування. Якщо маєте натхнення планувати і реалізовувати завдання - це ваше. Коли відчуваєте лінь - чуже.

Використовуйте ці техніки з планування року - і зможете досягти власних цілей і реалізувати задумане!

Зараз ви читаєте новину «Як правильно скласти плани на рік і виконати їх - поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі