вівторок, 26 липня 2016 14:41

Експерт розповів, як на учнів вплине скасування оцінок

Експерт розповів, як на учнів вплине скасування оцінок
grinchenko-inform.kubg.edu.ua

З 1 вересня цього року учні початкових класів вчитимуться без оцінок до 5 класу. Таку реформу на початку року винесли на обговорення батьків та вчителів у Мiнiстерствi освiти України.

- Зараз йдуть останні затвердження та рекомендації у колегії - каже директор 148 школи ім. Івана Багряного м. Києва, член колегії Міністерства освіти та науки України Сергій Горбачов.

Скасування оцінок у школярів молодших класів розвантажить дитину, позбавить її страху перед шкільним контролем і оцінюванням, - каже він.- Це створить комфортну до навчання обстановку. І основне - буде індивідуальний підхід до кожної дитини. Така система - дуже гуманістична, у розвинутих країнах давно є нормою. Людина завжди потребує оцінки своїх дій, але мала дитина ще не готова до цього. А із 10-11 років вона вже досить доросла, щоб адекватно сприймати свої успіхи та невдачі.

Як скасування оцінок вплине на якість навчання учнів?

- Дитина йде в школу не за оцінками, а за знаннями. У молодшому віці вона ще дуже вразлива. Оцінки - бали на неї можуть вплинути як позитивно, так і негативно. Якщо бали високі - дитина боїться робити якiсь нестандартні кроки в навчанні, їй нудно експериментувати, бо має свій бал і пiдсвiдомо дотримується його. Якщо низькі - також дитина визначила свій рівень і буде дотримуватися його надалі.

Яку альтернативу оцінкам пропонують?

- Учитель може сказати учням свою думку про намагання учня : "молодець", "добре", "гарно виходить". Якщо щось не виходить: "Минулого разу ти впорався краще, спробуй і зараз", "зверни увагу на ось це". Може бути навіть це сказано в ігровій формі. Оцінки ж за 12-ти бальною системою будуть лише в 5-му класі.

Чи були експериментальні класи, де не ставили б оцінок?

- В Україні в звичайних школах ще не було. Є приватні школи, наприклад, із системою Монтессорі, де це є нормою. У такому закладі помилка не є негативом, а лише позитивом. Вважається, що неуспішність дитину може більше ранити, ніж дати знання.

Чи встигнуть вчителі "перевчитися" до 1 вересня?

- Дирекції слід проводити активну роз'яснювальну роботу із вчителями початкових класів. Звісно, може бути спротив, адже ще "совкова" система освіти міцно сидить у головах і вчителів, і батьків. Але і це, і багато іншого у нашій системі освіти і підходах треба докорінно змінювати. І це має бути лише початком. Із вчителями та батьками зустрічатимуться експерти із відділу освіти. Їм розкажуть про переваги нової системи оцінювання. Батькам дадуть рекомендації, як говорити із дітьми вдома про успішність і критерії. Щоденники ніхто не відміняє - дитина має з дитинства мати свій робочий записник, куди нотуватиме справи і вчитиметься планувати свій день. Також вчителі можуть записувати побажання і зауваження для батьків.

Із 5-го класу школяра вже будуть оцінювати за 12-бальною шкалою. Чи не буде це стресом?

- Вже із 3-4 класу слід готувати дитину до оцінок. І вчителям, і батькам. Так само заохочувати, оцінювати роботу - "дуже добре" чи "постарайся наступного разу краще". Але вже і додавати - "Якби ми ставили оцінки, то твоя робота заслуговула б на 10 балів". Треба, щоб дитина звикала, оскільки потім буде велике навантаження. В 5-му класі дитина вже досить доросла, щоб адекватно сприймати свої успiхи i невдачi.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як на учнів вплине скасування оцінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі