середа, 19 липня 2017 14:15

Дешево та сердито: скільки коштує навчання у регіонах

Дешево та сердито: скільки коштує навчання у регіонах
Порівняно з минулим роком цьогоріч контракт у вузах подорожчав на 2-4 тис.грн. Фото:dp.ua

Вартість навчання в українських університетах щороку зростає. Порівняно з минулим цьогоріч контракт у вузах подорожчав на 2-4 тис. грн.

"Ціна освіти залежить від змін у тарифах. Тому кожного року вищі навчальні заклади змушені підвищувати плату хоча б через показник інфляції. Це витрати на електроенергію, воду, теплоенергію, виплату заробітної плати. Інших варіантів вузи не мають. Утім зараз не існує адекватної та реальної методики визначення вартості навчання. Не має відповідних показників, від чого залежатиме таке ціноутворення. Інакше б, навчання коштувало значно вище" - розповідає Gazeta.ua експерт з питань освіти Андрій Черних.

Утім на вартість освіти впливає не лише інфляція, а й престижність навчального закладу та кваліфікація викладачів. Контракт у регіональних вузах коштує дешевше, ніж у столичних.

Традиційно найдорожчий контракт на факультети права, іноземних перекладів, міжнародних відносин, комп'ютерних та інформаційних технологій та журналістики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава платить за тих фахівців, які їй потрібні - експерт

У середньому юридична освіта обійдеться від 14 до 25 тис. грн. Найдорожче вона коштує у Харкові у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого - понад 24 тис. грн. Трохи нижче у вузах Чернівців, Львова та Одеси.

Отримати диплом спеціаліста з міжнародних відносин у середньому коштує близько 18 тис. грн. В Острозькій академії та ЛНУ ім. Івана Франка рік навчання коштує 16,9 тис. грн, у ЧНУ ім. Юрія Федьковича - 18,4 тис. грн. У Сумах така освіта обійдеться близько 10 тис. грн, у Хмельницькому - 14 тис. грн, у Дніпрі - 15 тис. грн.

Найдешевший диплом журналіста можна отримати у "Львівській політехніці" за 9,5 тис. грн. Найдорожче в Одесі - в ОНУ ім. Івана Мечникова за 18,2 тис. грн.

Навчання на вчителів у регіональних педагогічних вузах коштуватиме близько 10 тис. грн. У Миколаєві ціни стартують з 6,8 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніколи бюджетне місце не було таким доступним, як зараз - аналітик

Вартість навчання на факультетах комп'ютерних та інформаційних технологій коштує більш як 13 тис. грн, на архітектурі та будівництві та транспорті - більше 10 тис. грн.

Освіта в обласних медичних вузах відрізняється від столичних у середньому на кілька тисяч гривень. У ВНМУ ім. Пирогова педіатрія коштує 23 тис. грн, стоматологія - 34 тис. грн. За диплом стоматолога в Одеському національному медичному університеті доведеться заплатити 25 тис. грн, за фармацевта - 16 тис. грн.

Кабінет міністрів затвердив обсяги державного замовлення на 2017 рік. Це - 212,3 тис. місць (17,5% менше ніж було минулого року). Цього року на бюджеті у вузах навчатимуться 82,1 тис. бакалаврів, 57,1 тис. молодших спеціалістів та 62,2 тис. магістрів. В аспірантурі безкоштовно навчатимуться 4,4 тис. аспірантів. У докторантурі - 468 докторантів.

Зараз ви читаєте новину «Дешево та сердито: скільки коштує навчання у регіонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі