неділя, 13 лютого 2022 10:50

За 20 років весь південь України може перетворитися на Олешківські піски - Євген Дикий

За 20 років весь південь України може перетворитися на Олешківські піски - Євген Дикий
Євгенй Дикий: "Наші люди помітили – клімат останніми роками зовсім інший. Причина – плюс один градус середньої річної температури. В районі станції "Вернадський" потеплішало на три градуси. Можемо передбачити зміни клімату. Прогнози загалом дуже погані. Потепління навіть не зменшує темпу. Навпаки – ми досі у фазі його прискорення. Це жахливо". Фото: Сергій Старостенко

Світовий океан перетворюється на головне джерело видобутку ресурсів, у якому може взяти участь Україна завдяки антарктичним дослідженням. Полярна станція "Вернадський" фіксує зростання темпів глобального потепління. Причорноморським степам України загрожує перетворення на пустелю.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповідає директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Один з основних наукових інтересів України в Антарктиді – морська геологія, дослідження донних осадів, повідомляє науковець.

"Живемо в цікавий час, – каже він. – На суходолі практично всі ресурси розвідані, поділені і значною мірою видобуті. Космічні ще не доступні. Основна арена, куди іде великий бізнес, – Світовий океан. У найближчі кілька років очікують революцію світового ринку гаджетів. Кожен з них містить трохи рідкоземельних металів. Їх дуже мало. 80 відсотків родовищ на суходолі контролює Китай. Наступного року Японія починає видобуток із донних глин Тихого океану. Монополія ламається, перебудовується весь гаджетний ринок. І ми можемо знайти своє місце у цих процесах".

Виникатиме багато інших завдань, одні постійні, інші на окремі сезони, розповідає Дикий.

"Станція "Вернадський" і криголам "Ноосфера" не є ресурсами, які використовують лише працівники Антарктичного центру. Ми оператори відкритої платформи, на якій можуть працювати науковці будь-якого інституту чи університету України. Зараз через Атлантику на "Ноосфері" пішли шість науковців – ті, хто може робити дослідження на переході, без зупинки судна. Серед них – жодного працівника нашого центру. Тож я один зараз не можу окреслити весь спектр досліджень, бо не я його формуватиму, а ціла наукова спільнота", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Антарктиді зафіксували аномальну температуру - вчені б'ють на сполох

У полярних регіонах потепління відбувається значно швидше ніж в наших широтах, зазначає науковець.

"Наші люди помітили – клімат останніми роками зовсім інший. Причина – плюс один градус середньої річної температури. В районі станції "Вернадський" потеплішало на три градуси. Можемо передбачити зміни клімату. Прогнози загалом дуже погані. Потепління навіть не зменшує темпу. Навпаки – ми досі у фазі його прискорення. Це жахливо", – каже він.

В Україні клімат ставатиме все більш континентальним, з різкими стрибками температури, прогнозує Дикий.

"Ми й без того вододефіцитна країна. У нас найменша кількість води на душу населення з усіх держав Європи. В причорноморських степах – унікальний чорнозем. Ми звикли вважати його вічним ресурсом. Олешківські піски – шматочок пустелі серед України. Це прикольно, але це не природне утворення. Це колишні чорноземи, які так розорали, що їх вітром знесло. Чим сухіше стає – тим легше іде вивітрювання ґрунту. Ще один ефект глобального потепління – посилення вітрів. За 20 років весь південь України може стати Олешківськими пісками", – каже він.

Ми не можемо зупинити зміни клімату, але маємо адаптуватися до них, наголошує науковець.

"Треба переходити зі звичного зрошування на крапельне, як в Ізраїлі. Думати, які культури вирощувати в новому кліматі. І головне – відмовлятися від традиційної оранки, що є смертельною в цих умовах. Засвоювати безвідвальні методи. Технології є, жити з цим можна. Але про це треба подумати вже зараз. І один із парадоксів нашого глобального світу, що це краще видно з перспективи погляду з Антарктиди, аніж тут зблизька", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Євгеном Диким читайте в журналі "Країна" за 10 лютого.

Передплатити журнал можна ТУТ

У Гренландії 21 грудня зафіксували надзвичайно високу температуру +8,3°С. Для таких високих широт – це справжня аномалія. Особливо з урахуванням холодного періоду року і того факту, що у Гренландії панує полярна ніч.

Зараз ви читаєте новину «За 20 років весь південь України може перетворитися на Олешківські піски - Євген Дикий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі