четвер, 08 листопада 2018 13:20

Біля Землі виявили галактику-фонтан

Біля Землі виявили галактику-фонтан
Вчені знайшли галактику-фонтан. Фото: 24tv.ua

За мільярд світлових років від Землі вчені знайшли гігантську галактику-фонтан. Її виявили в основі кластера відомого як Abell 2597.

Раніше дослідники космосу допускали таке явище лише теоретично. Але отримати дивовижні знімки вдалося тільки зараз, передає Science Alert.

Галактика-фонтан має у центрі надмасивну чорну діру, з якої "вихлюпується" холодний молекулярний газ. Потім падає назад у чорну діру, і знову запускається цикл.

"Можливо, це перша система, в якій ми знаходимо чіткі докази припливу холодного молекулярного газу до чорної діри і відтоку або підняття зі струменів, що випускаються чорною дірою", - розповів Грант Тремблей, вчений із Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космос посміхається: астрономи показали незвичайний знімок

Він також додав, що чорна діра у центрі цієї гігантської галактики діє як механічний насос у фонтані.

Астрономи вперше сфотографували самотню карликову галактику ESO 338-4. Вона розташована на відстані 100 млн світлових років від Землі. Знімок опублікували на офіційному сайті телескопа Хаббл.

Зараз ви читаєте новину «Біля Землі виявили галактику-фонтан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі