вівторок, 29 серпня 2017 08:00

Археолог назвала найжорстокіше місто

Археолог назвала найжорстокіше місто
Археолог Кетрін Краковка з Оксфордського університету проаналізувала 399 черепів із поховань на 6 лондонських кладовищах Фото: dni24

Археолог Кетрін Краковка з Оксфордського університету проаналізувала 399 черепів із поховань на 6 лондонських кладовищах, зроблених в період з 1050 по 1550 р н.е.

Деякі з них були монастирськими кладовищами, поховання на яких в ту епоху коштувало непоганих грошей. Там ховали вихідців з вищих класів суспільства.

Іншу частину вибірки представляли "мешканці" парафіяльних кладовищ, що використовувалися нижчими класами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фресці 1937 року виявили індіанця з iPhone

Як з'ясувалося, 6,8% всіх обстежених черепів мали сліди травм насильницького походження. У чверті випадків травми були отримані в один час зі смертю і, ймовірно, були її безпосередньою причиною. Найбільш серед постраждалих були чоловіки у віці від 26 до 35 років, повідомляє newscientist.

Високий рівень насильства видно і по останкам, похованим в інших європейських країнах тієї епохи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятник "петлі Нестерова" розстріляли з рушниці

На думку дослідників, справа в соціальному статусі жертв. Прості люди не мали можливості ефективно користуватися тодішньою правовою системою і вдавалися до насильницьких способів вирішення спорів. Найбільша кількість вбивств в ту пору припадали в ніч з неділі на понеділок, коли прості люди відпочивали в тавернах.

Аналогічне дослідження, проведене в Хорватії, виявило травми черепа в 20% випадків. Однак, вивчені лондонські кладовища виділяються на загальному тлі своєї країни. Для порівняння, на парі вивчених кладовищ в Йорку - в той час теж великому місті - переломи мали тільки 2,4 і 3,6% черепів.

Зараз ви читаєте новину «Археолог назвала найжорстокіше місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі