неділя, 27 серпня 2017 18:10

Пам'ятник "петлі Нестерова" розстріляли з рушниці
12

27 серпня 1913 року в 18:10 царський льотчик Петро Нестеров на літаку "Ньєпор"-IV піднявся над київським Сирецьким військовим літовищем і на висоті 600 метрів уперше в світі здійснив знамениту "мертву петлю", що згодом стала називатися "петлею Нестерова".

Нестеров загинув 26 серпня 1914 року під селом Воля Висоцька, тепер це Жовківський район Львівщини. Протаранив автрійського пілота Фрідріха фон Розенталя. Обоє загинули.

В 1979 році на місці падіння був побудований меморіал пам'яті авіатора. Пам'ятник з мертвою петлею, що закінчується злетом вгору реактивного літака і невеликий музей. Тут була куртка льотчика, нагороди. Опікувалась музеєм військова частина, що стояла в селі.

Меморіал льотчику Нестерову закинутий
Фото: Андрій Жигайло
Меморіал льотчику Нестерову закинутий
Меморіал льотчику Нестерову закинутий
Меморіал льотчику Нестерову закинутий
Меморіал льотчику Нестерову закинутий

Меморіал розташовуються на дорозі Жовква - Рава-Руська. У 1990-ті роки військову частину розформували. Музей був покинутий і розграбований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український ас вразив публіку на міжнародному авіашоу

Петро Нестеров похований на Лук'янівському кладовищі в Києві.

У квітні 1913-го 26-річний поручик Петро Нестеров їхав потягом із Варшави до Києва. У Варшаві нещодавній випускник військово-авіаційної школи протягом чотирьох місяців опановував французький моноплан "Ньюпор-IV", який щойно взяла на озброєння російська армія. Нове призначення льотчика — очолити в Києві ХІ корпусний загін 3-ї авіаційної роти.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник "петлі Нестерова" розстріляли з рушниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі