неділя, 24 жовтня 2021 01:45

Американські вчені пояснили зменшення мозку сучасної людини

Американські вчені пояснили зменшення мозку сучасної людини
Учені зі США з'ясували, що людський мозок двічі різко збільшився в розмірах. Фото: Pixabay

Учені зі США з'ясували, що людський мозок двічі різко збільшився в розмірах, а потім знову зменшився у зв'язку з розширенням колективного розуму в людських спільнотах. Про це повідомляє SciTechDaily.

Американські вчені провели аналіз 985 давніх і сучасних черепів людини, який підтвердив, що людський мозок різко збільшився в розмірах 2,1 та 1,5 мільйона років тому, а потім три тисячі років тому знову зменшився.

"Дивовижний факт полягає в тому, що наш мозок менший у порівнянні з мозком наших плейстоценових предків. Чому наш мозок зменшився в розмірах, було великою загадкою для антропологів", - заявив один із авторів статті доктор Джеремі Де Сільва з Дартмутського коледжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені назвали напій, що покращує розумові здібності

Пояснення цього факту знайшли в процесі вивчення розмірів і структури колоній мурашок. З'ясувалося, що мозок мурах у високоорганізованих колоніях менший відносно до розмірів тіла, ніж у низькоорганізованих.

На думку науковців, мозок комах у високоорганізованих спільнотах зменшився в розмірах, щоб стати більш енергоефективним. Попри те, що структура спільнот мурашок і сучасних людей багато в чому відрізняються, у них існують загальні соціальні риси, зокрема групове прийняття рішень, розподіл праці та спільне виробництво харчових продуктів. Такі особливості з'явилися в групах людей приблизно на рубежі плейстоцену і голоцену, коли стародавні люди перейшли до племінного соціального устрою.

Зараз ви читаєте новину «Американські вчені пояснили зменшення мозку сучасної людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі