субота, 03 березня 2018 07:25

Як у медицині використовують марихуану

Ставлення до медичної марихуани різниться у світі: десь лікують епілепсію, а десь - забороняють досліджувати. Медичний канабіс дозволяють у 18 країнах. У деяких - лише легальні препарати на основі окремих канабіноїдів. Десь такі ліки продають лише за рецептом. Десь - без нього.

Статус медичного канабісу залежить від дослідження препарату в країні, пише platfor.ma.

Де застосовують медичну марихуану

Медична марихуана дозволена у американському штаті Каліфорнія. Щоб отримати рецепт, потрібно звернутися до терапевта. Крім того, можна оформити картку-дозвіл на купівлю канабісу на рік. У Чикаго в окремих лікарнях це заборонено.

Автор: cbc.ca
 

Канада та Австралія лідирують за експортом медичної марихуани. Канадські фармацевтичні компанії обіцяють 281-рівневу систему контролю якості продукту.

30 тис. жителів Ізраїлю мають право використовувати медичну марихуану. Більшість з них мають онкологічні хвороби. Медикаменти на основі канабіноїдів допомагають усунути побічні ефекти хіміотерапії. Разом з тим в Ізраїлі штрафують за куріння марихуани у громадських місцях. Виручені від штрафів кошти вкладають у просвітницькі програми щодо запобігання наркоманії.

Що лікує медична марихуана

Ефективність канабіноїдів під час усунення побічних ефектів хіміотерапії довели американські науковці з Національного інституту раку. Застосування "трави" у вигляді олії чи таблетків дає такий самий знеболювальний ефект, як опіати. Крім того, у хворих з'являється апетит та зникають симптоми депресії.

Канабіноїди усувають м'язові судоми у хворих на розсіяний склероз та епілепсію. Так, частота судомних нападів під час епілепсії зменшується на 54%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли вакцину від героїнової залежності

Медичну марихуану застосовують під час розладів сну та появі тривожних станів.

Автор: cazin.net
 

При вживанні препаратів з високим вмістом ТГК можливі поява тривожності, дезорієнтація, тахікардія, сплутаність свідомості та безсоння.

"Канабіноїди допомагають дітям з певними видами епілепсії, людям з посттравматичним стресовим розладом, пацієнтам з онкологічними патологіями. Є перспективи лікування серцево-судинних захворювань препаратами канабісу. Треба розуміти, що далеко не всі канабіноїди є психотропними, тобто викликають зміни в центральній нервовій діяльності. Є величезна база даних стосовно непсихотропних препаратів з коноплі", - каже український патофізіолог Віктор Досенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробили ліки проти метастазів

Медична марихуана в Україні

В Україні виробництво та дослідження марихуани заборонено. Канабіс входить в Таблицю І речовин, заборонених до обігу на території нашої країни. Це позбавляє науковців досліджувати "траву" та проводити різні експерименти. Без наукових досліджень вітчизняні ліки на основі канабіноїдів не потраплять до пацієнтів. Активісти виступають з вимогами до Уряду переглянути рішення і дозволи застосовувати медичну марихуану у лікувальних цілях. Утім поки зрушень не має.

"Без наукових досліджень цього не втілити. Законний доступ до медичного канабісу можливий лише на основі чітких наукових обґрунтувань та дієвої системи фармакологічного нагляду", - кажуть активісти.

Канадська компанія Aurora Cannabis, один з найбільших виробників марихуани, домовилася про покупку свого конкурента CanniMed Therapeutics за $850 млн. Злиття цих двох компаній утворює гігантський бізнес з виробництва марихуани. Котрий буде мати вартість близько $6 млрд. Таке підприємство стане найбільшим світовим гравцем на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Як у медицині використовують марихуану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі