пʼятниця, 05 лютого 2021 17:51

Як привчити дітей до роботи

Як привчити дітей до роботи
"Потрібно щоразу давати складніші завдання" - експерт розповів, як привчити дітей до роботи фото: kanalukraina.tv

Більшість людей, народжених у 2000-х, рідше допомагають батькам у хатніх справах за попередні покоління дітей, помітили педагоги.

- Це дійсно так. Існує декілька причин. Перша - це те, що батьки самі хочуть вберегти дітей від важкої праці. Тобто вони їх зайвий раз не навантажують. Розвиток техніки дійшов до того, що багато хатніх справ, які раніше могли робити діти, стали автоматизованими та спрощеними. У результаті виходить так, що дорослі не навантажують дітей, - каже Gazeta.ua психолог Ірина Губеладзе.

Вона розповідає, як правильно привчати дітей до хатньої роботи й пояснює чому це важливо.

Яка роль поширення смартфонів й ігрових приставок у лінощах дітей. Чи вплинули вони на те, що діти не намагаються допомогати батькам?

- Так, справді. Діти постійно сидять за гаджетами і їх в принципі важко відірвати і змотивувати до будь-якої діяльності. Наприклад, це стосується навчання, творчості, спортивних гуртків. Виходить так, що батькам простіше дозволити дитині тихо сидіти за гаджетами і самому швидко все зробити, аніж приділити увагу тому, щоб дитину навчити, проконтролювати і вона зробила це правильно. Поки дитина вчитиметься, вона робитиме помилки і щось розсипатиме, розливатиме, битиме, за нею треба прибирати. Насправді це вимагає від батьків ще більше часу та енергії.

Чи важливо дітей привчати до роботи?

- Дуже важливо. Така працетерапія може асоціюватися з Радянським Союзом, але насправді це важливо з декількох причин. Перша - це розвиток самої дитини. Починаючи з розвитку дрібної моторики, коли дітей віком 2-3 років привчають складати свої іграшки та речі. Для них це насправді складне завдання і вони привчаються контролювати та організовувати своє тіло, щоб зробити це обережно. Вони привчаються до дисципліни. Наприклад, якщо батьки ввели правило, що кожен вечір іграшки ідуть спати до своєї корзинки, то це є правилом і дисципліною. Це правило порушувати не можна. Таким чином формується відповідальність дитини за свої іграшки, речі та певну зону діяльності.

Як це впливає напряму на відповідальність?

- Якщо дитині довіряють попідмітати, поставити прання чи помити посуд, то це та невеличка частина, за яку дитина несе відповідальність. І врешті-решт такі діти виростають відповідальними дорослими. Вони не просто вміють виконувати дії, але є відповідальними за щось. Ось це найважливіше надбання.

Коли варто починати привчати дітей до роботи?

- Щойно дитина опанувала вертикальний спосіб ходіння і вже може хоча б збирати свої іграшки. Батьки мають показувати своїм прикладом, як вони це роблять, що не розкидують будь-де речі, а складають їх до шухлядок. Так само дитина привчається до того, її іграшки та речі мають бути на своїх місцях. Треба пам'ятати, що ми самі робимо все з дитиною. Не треба очікувати, що дитина у півтора року буде самостійно збирати іграшки. Потрібно щоразу давати дитині складні завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не сприймають шкільної форми - експерт

Як краще - доручати робити тільки те, що їй подобається, чи половину давати того, що треба зробити реально?

- Улюблені справи - це звичайно добре, але завжди має бути зона росту. Є справи, які дитина не любить. Можна спробувати якось їх обіграти, подати у формі гри, попросити про допомогу і робити це дозовано. Інша справа, коли є завдання, які дитина ніколи не виконувала. Вона може боятися це робити, бо не має відповідного досвіду. Ось такі завдання треба поступово давати. Це називається зоною розвитку. Таким чином дитина зростає, вчиться чомусь новому і, можливо, їй це теж сподобається.

Як бути, коли ця допомога шкодить чи недоречна? Як правильно відмовити дитині в її допомозі?

- Або ви віддаєте частину посильної роботи або пропонуєте інший формат роботи. Наприклад, дитина пропонує допомогти вимісити тісто. Ви розумієте, що все буде в борошні. Подякуйте, що дитина хоче допомогти і поясніть, що дуже поспішаєте, тому треба зробити це швидко та якісно.

Як привчити дитину до роботи й допомоги у віці 7-12 років? Що їй варто доручати робити?

- 7-12 років уже більш відповідальний вік. Треба пам'ятати, що в цьому віці батьки та їх авторитет вже відходить на другий план. У молодшій школі авторитетною особою є вчитель, а в підлітковому віці - однолітки. Тобто 11-12 років - це вже початковий підлітковий етап. На дітей починають впливати однолітки, тому будь-які категоричні настанови з боку батьків вони не сприйматимуть. Треба дивитися з ким спілкується дитина, яке в неї коло спілкування, які гуртки та секції відвідує, з ким вона може робити спільні справи. Ви можете самі пропонувати роботу, але щоб вони робили з друзями щось спільно. Підлітки робитимуть це більш охоче.

Чи варто дітям віку 10-12 років платити за виконання хатніх справ, аби заохочувати?

- У жодному разі. За виконання хатніх обов'язків платити не можна. Це може призвести до поганих наслідків. Скажімо, у підлітковому віці це може дійти до того, що дитина нічого не робитиме, поки не отримає гроші.

Які помилки роблять батьки, що в подальшому відвертають дітей від роботи?

- Найголовніша помилка - це стосується знецінення або непомічання дитячої праці. Наприклад, дитина може сама ініціювати прибирання іграшок і навіть не сказати вам про це. Якщо ви це помітили і ніяк не відзначили, то для неї це має вигляд повного знецінення праці. Існує велика ймовірність того, що дитина не буде робити цю справу знову.

З березня минулого року попит на репетиторів зріс. Затребуванішими стали спеціалісти з тих предметів, з яких є обов'язковим Зовнішнє незалежне оцінювання. Популярнішим стало онлайнрепетиторство. Це помітили аналітики інтернет-платформи репетиторів "Букі".

Зараз ви читаєте новину «Як привчити дітей до роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі