вівторок, 15 серпня 2017 14:42

8 фраз, які не можна говорити дітям

Будь-які батьки хочуть, щоб їхня дитина виросла здоровою і щасливою. І тим не менше, самі того не помічаючи, вони часто цьому перешкоджають. Є фрази, які не можна вимовляти до дитини ніколи. Gazeta.ua зібрала 8 непотрібних фраз у вихованні дитини.

1. "Ще раз таке побачу - ти у мене отримаєш!"

Далі погроз справа не доходить. Ні мама, ні тато не покарають, а просто налякають дитину. Подібна фраза викликає лише образу і здивування. Не лякайте свою дитину. Вона повинна точно знати, чого варто очікувати в тому чи іншому випадку.

2. "Не переймайся через дурниці"

Можливо, для дитини це не дурниця. Згадайте себе в дитинстві. Демонструючи зневагу до проблем дитини, батьки ризикують втратити довіру і надалі не дізнатися про інші проблеми свого малюка.

Автор: mchildren
  Батьки завдають шкоди дитині, вимовляючи слова, які не можна говорити дітям.
Батьки завдають шкоди дитині, вимовляючи слова, які не можна говорити дітям.

3. "Будеш колупатись в носі - палець застрягне"

Треба відмовитись від безглуздих вигуків та спокійно пояснити дитині - чому не варто кривлятися і колупатись в носі. Потім варто розповаісти, що з культурних і слухняних малюків завжди виростають справжні герої і великі люди. Треба продемонструвати фото генерала, який був маленьким, але ніколи не колупався в носі і любив дисципліну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без оцінок і домашніх завдань - як молодші школярі навчатимуться з вересня

4. "Будеш так себе вести - вкраде сусідський собака"

Неприємно дитині чути залякування перед сном. Діти чомусь вірять дорослим, а якщо авторитетно повідомляють про тривожне явище, швидше за все, це щось може означати. Спати стає неспокійно: чи то через звуків фільму жахів чи через пророцтва батька. Недалеко і до неврозів. З 4-х до 6-ти років у дошкільника - вік ірраціональних страхів.

5. "Сусідський син вже десяту грамоту зі школи приніс, а ти - одні двійки"

Ніколи не порівнюйте дитину з братами чи сестрами чи з будь-ким іншим. У батьків дитина повинна бачити підтримку і любов, а не докори і приниження гідності. Таке "порівняння" не підштовхне дитину до нових висот. Навпаки, малюк допоможе замкнутися в собі та зневіритися у вашій любові.

6. "На тебе люди дивляться"

Це ще один спосіб виховати дитину залежною від чужих оцінок. Подорослішавши, така людина буде озиратися на думку оточуючих і обмежувати себе у вільному прояві своєї волі і спонтанності.

Автор: mchildren
  Батьки завдають шкоди дитині, вимовляючи слова, які не можна говорити дітям.
Батьки завдають шкоди дитині, вимовляючи слова, які не можна говорити дітям.

7. "Грошей немає, не куплю"

Цією фразою найпростіше "відкупитися" від дитини в магазині. Але з цих слів дитина не зрозуміє, що 20-та машинка - зайва, а 5-та шоколадка за день приведе до стоматолога. Дитина зрозуміє лише, що мама з татом - два жебраки, у яких ніколи і ні на що немає грошей. Звідси починається заздрість до дітей більш успішних батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти з особливими потребами навчатимуться у звичайних школах

8. "Якби не ти - ми б щороку на морі відпочивали"

Дитина сильно змінює життя сім'ї та пріоритети батьків, але сама дитина не винна в тому, що її поява порушила чиїсь плани. Такі фрази "нагороджують" дитину тягарем відповідальності за життя батьків і почуттям провини, за нездійснені мрії і плани.

Зараз ви читаєте новину «8 фраз, які не можна говорити дітям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі