вівторок, 10 травня 2011 09:24

"Занадто багата" Росія більше не заслуговує на торгові поблажки від ЄС - ЗМІ

"Занадто багата" Росія більше не заслуговує на торгові поблажки від ЄС - ЗМІ

Європейський союз більше не хоче надавати торгових поблажок країнам, що розвиваються, зокрема Росії та Бразилії.

Чиновники в Брюсселі вирішили, що 80 держав стали занадто багатими і не заслуговують пільгових митних тарифів, які тим гарантувала Загальна система преференцій (ВСП).

Нині Брюссель визнає всі 176 країн і територій, що входять до списку ВСП. Причому подібна підтримка дістається учасникам абсолютно безоплатно - ЄС не вимагає за це будь-яких зустрічних поступок. Щоправда, вже зовсім скоро все може змінитися. Згідно з новим планом єврокомісара з торгівлі Карела де Гюхта, офіційна презентація якого відбудеться сьогодні, 10 травня, низка економік, що розвиваються занадто сильно поправили свій добробут, щоб продовжувати користуватися гарантованими пільгами. Очікують, що список можуть покинути, зокрема, Росія і Бразилія.

"На жаль, ми поки не можемо надати інформацію щодо деталей висунутої пропозиції, оскільки вона ще не було офіційна озвучена. Можу сказати лише те, що ЄС не прагне дискримінувати будь-яку країну або групу країн, пропонуючи виключити їх з ВСП. Ця система працює з 1970-х років, а відтоді багато чого встигло змінитися, тому певні корективи в її роботі просто необхідні", - заявив представник єврокомісара Джон Кленсі.

Тим не менш нова ініціатива має пройти довгий шлях до моменту набуття юридичної сили. Однією з перешкод для цього може стати позиція деяких членів ЄС на зразок Італії, мають сильних політичних союзників у державах, що розвиваються. У будь-якому разі чекати швидкого ухвалення поправок не варто.

Зараз ви читаєте новину «"Занадто багата" Росія більше не заслуговує на торгові поблажки від ЄС - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі