субота, 04 травня 2024 12:03

Яким буде курс долара наступного тижня - прогноз банкіра

Яким буде курс долара наступного тижня - прогноз банкіра
Експерт спрогнозував ситуацію на валютному ринку наступного тижня. Фото: radiotrek.rv.ua

Наступного тижня особливих змін курсу валют в Україні не очікується.

Ринок залишиться стабільним та прогнозованим. Нині відсутні економічні чинники, які б могли негативно тиснути на ринок, змінюючи парадигму курсоутворення. Про це у коментарі РБК-Україна розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

За його словами, головним чинником для ринку буде співвідношення попиту та пропозиції. А також певна тенденційність їх співвідношення: чим більшим буде розрив, тим помітнішою буде участь Нацбанку в процесі встановлення рівноваги.

Режим керованої гнучкості НБУ встановив певні правила, які у більшості випадків продовжать діяти. Це стосується як щоденних коливань, різниці між курсами, так і тижневих курсових відхилень.

"Попри те, що в проекції тижня основні показники ринку мають більш-менш статичний вигляд, однак це лише підкреслює одне із правил - після зниження відразу настає період зростання і навпаки. Тобто курсові показники можуть повертатися до початкових. До того ж валютні курси не зваляться в провалля, як і не стрибнуть вище хмар", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційний курс долара знизився

За словами Лєсового, вплине на ситуацію також завершення епопеї з макрофінансовою допомогою від США. Україна має отримати потужний пакет міжнародних вливань. Скоріше за все їхній обсяг відповідатиме очікуванням та потребі, прописаній у державному бюджеті, а це понад $37 млрд. Із цих коштів частка фіндопомоги від США є досить потужною - більш як 25% (понад $9 млрд). Без них було б дуже складно розраховувати на економічний поступ та стабільність нацвалюти.

Впродовж тижня на ринок можуть впливати й воєнні обставини, зокрема збитки, завдані енергетичній системі країни. Хоч це і непрямий чинник, але все ж таки може актуалізуватися будь-якої миті, адже він тисне, перш за все, на настрої громадян. Попит на валюту на готівковому ринку може зростати, що змусить регулятора вжити оперативних заходів для встановлення балансу між попитом і пропозицією.

"Попри досить гострувату і часту змінну криву курсових коливань - то вгору, то вниз - курсові показники поступово протискаються до нових показників. На мій погляд, незначна девальвація не є проблемою для ринку, адже вона до міри контрольована. Ще одне: курсові коридори, як би кому не хотілося, це досить умовні показники, і чим ширшими вони є, тим більше варіантів для курсових коливань, однак скоріше за все вони все ж таки не перетнуть люфт похибки у 2% від початкового курсу тижня", - додав Лєсовий.

За його прогнозами, наступного тижня валютні коридори на міжбанку та готівковому ринку будуть майже тотожними і залишаться на попередньому рівні: відповідно 39-41 грн/долар та 41-43 грн/євро та 39-41 грн/долар та 41-43,5 грн/євро.

Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,5-0,7 грн.

Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 1,5-2% від стартового курсу тижня.

"В осяжній перспективі курс долара навряд чи опуститься нижче 39 гривень", - додав Лєсовий.

Середнє значення курсу долара у поточному році становитиме 40,33 грн. Експерти прогнозують, що наприкінці 2024 вартість американської валюти зросте до 41,67 грн за долар.

Тим часом інша група вважає, що середній курс американської валюти буде 42,70 грн. Вже в кінці року долар сягне 44,80 грн.

Зараз ви читаєте новину «Яким буде курс долара наступного тижня - прогноз банкіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі