вівторок, 06 серпня 2024 20:00

В Укренерго пояснили, що потрібно для стабільної енергосистеми

В Укренерго пояснили, що потрібно для стабільної енергосистеми
Для енергетики потрібні приватні інвестиції. Фото: Pexels

Щоб створити стійку до можливих атак енергосистему Україні у найближчі роки потрібно понад 12 ГВт потужностей.

Для цього знадобиться €12-13 млрд. Про це на конференції "Децентралізована генерація: нові можливості для бізнесу та громад" сказав голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький, передає "Укрінформ".

Ворогу легко зруйнувати великі електростанції кількома ракетами. Тож акцент треба робити на децентралізації, розосередженні потужностей. Передовсім йдеться про балансувальний сегмент української генерації, зокрема про альтернативну енергетику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Майже нереально": Буданов оцінив шанси РФ знищити українську енергосистему

"Аби мати стійку до ворожих атак енергосистему, Україні у найближчі кілька років потрібно збудувати принаймні 4 ГВт потужностей нових вітрових електростанцій, 3,8 ГВт - СЕС, 1,4 ГВт потужностей газової генерації, 1,1 ГВт - потужностей нових ТЕС на біопаливі та 0,8 ГВт потужностей установок зберігання енергії. Щоб усе це збудувати, потрібно близько 12-13 млрд євро", - пояснив Кудрицький.

Це неможливо зробити без приватних інвестицій. Тепер потрібні економічні передумови, щоб зацікавити в побудові нової децентралізованої енергосистеми бізнес та громади.

Обмеження постачання електроенергії в Україні будуть мінімальними у наступні три місяці. Можливо, у цей час відключення взагалі не застосовуватимуть.

Після зменшення спеки і до настання холодів енергосистема України перебуватиме у відносному балансі за умови відсутності нових пошкоджень об'єктів генерації, розповів радник прем'єра з питань енергетики Юрій Бойко.

Зараз ви читаєте новину «В Укренерго пояснили, що потрібно для стабільної енергосистеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі