понеділок, 09 вересня 2024 23:23

Війна загрожує безпеці Запорізької АЕС. Реактори поки запускати не будуть - МАГАТЕ

Війна загрожує безпеці Запорізької АЕС. Реактори поки запускати не будуть - МАГАТЕ
Реактори ЗАЕС поки запускати не будуть. Фото: Українська правда

Війна РФ проти України продовжує загрожувати ядерній та фізичній безпеці Запорізької атомної електростанції.

Доки війна їй буде загрожувати, ядерні реактори запускатись не будуть, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Відповідно до рекомендацій агентства, є зрозумілим, що жоден реактор не буде перезапущено доти, доки війна продовжуватиме загрожувати ядерній та фізичній безпеці станції", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗАЕС опинилась у зоні підвищеної небезпеки

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною.

"Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої з зовнішнім електропостачанням, серед інших проблем, підвищують ризик ядерної аварії", - зазначив Гроссі.

В Україні є чотири АЕС: Хмельницька, Рівненська, Південноукраїнська та Запорізька. Останню 4 березня 2022-го окупували росіяни, тому, станом на 2024 рік, діють три АЕС. Недобудованими залишаються Чигиринська, Харківська, Одеська та Кримська атомні електростанції.

Чорнобильська АЕС не входить до переліку тих, що перебувають у роботі. Вона припинила роботу 15 грудня 2000-го, має статус державного підприємства та виведена зі складу Енергоатома.

Зараз ви читаєте новину «Війна загрожує безпеці Запорізької АЕС. Реактори поки запускати не будуть - МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі