вівторок, 17 травня 2011 09:22

У Нацбанку кажуть, що коливання гривні має політичну підоснову

У Нацбанку кажуть, що коливання гривні має політичну підоснову

Попит і пропозиція на валютному ринку України нині збалансовані.

Про це заявив перший заступник глави Національного банку України Юрій Колобов в кулуарах сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences, що проходить в Лондоні 16-18 травня.

"Ринок збалансований, ми це бачимо по ситуації щодо платіжного балансу. А недавні якісь рухи курсу - це якийсь спекулятивний попит, можливо, якась політична підоснова", - сказав він.

Колобов підкреслив, що з початку року Нацбанк поповнив валютні резерви шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку більш ніж на $ 2 млрд.

"Запасу міцності у нас більш ніж достатньо", - зазначив перший заступник голови НБУ.

Виступаючи на саміті, він уточнив, що дефіцит поточного рахунку за перший квартал 2011 року становить лише $ 700 млн, у той час як позитивне сальдо фінансового рахунку було одно $ 1,9 млрд.

Говорячи про волатильність курсу гривні, він відзначив, що НБУ згоден з міжнародними експертами про необхідність її присутності та розширення.

"Але всі ми повинні розуміти, що, на жаль, курс є одним з індикаторів того, як населення оцінює економічну і цінову стабільність. Рух вгору-вниз на одну-дві копійки викликає питання", - пояснив складність ситуації перший заступник глави Нацбанку.

Він зазначив, що сприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура, підвищення внутрішнього попиту, як споживчого, так і інвестиційного обумовлюють досить високі темпи зростання української економіки з початку року: у районі 5-6%.

Він також вказав на позитивні тенденції на ринку депозитів (приріст за рік з 1 травня - 29% із зростанням частки національної валюти) і кредитів (приріст 15% при зниженні ставки з 15% до 13% річних).

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку кажуть, що коливання гривні має політичну підоснову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі