вівторок, 24 травня 2011 15:13

Помічник Медведєва: Економіка Білорусі розвалилася, бо президентом обрали Лукашенка

Помічник Медведєва: Економіка Білорусі розвалилася, бо президентом обрали Лукашенка

Фінансову ситуацію в Білорусі дестабілізували результати виборів, вважає помічник президента Російської Федерації Аркадій Дворкович.

У березні в Білорусі через побоювання девальвації білоруського рубля виник ажіотажний попит на іноземну валюту і, як результат, її дефіцит. У травні в республіці встановилися чотири обмінних курси національної валюти.

"Вибори в Білорусі призвели до прийняття низки рішень, які дестабілізували в тому числі і фінансову ситуацію", - сказав він.

Криза в Білорусі супроводжувалася різким скороченням золотовалютних резервів і зростанням негативного сальдо торгового балансу. У першому кварталі 2011 року показник становив $ 3,03 млрд. Поточні резерви Національного банку Білорусі, за попередніми даними, з початку року скоротилися з $ 5030 млн до $ 3,79 млрд.

Ситуація вийшла з-під контролю, коли Нацбанк оголосив, що припиняє продаж валюти банкам для обмінних пунктів. Операції на міжбанківському ринку здійснювалися, але різниця курсів досягала 40%.

Нагадаємо, президентські вибори в Білорусі пройшли 19 грудня 2010 року і супроводжувалися масовими протестами опозиції, які були придушені. Перемогу на виборах здобув Александ Лукашенко. Наразі суди винесли вже кілька вироків екс-кандидатам у президенти.

Зараз ви читаєте новину «Помічник Медведєва: Економіка Білорусі розвалилася, бо президентом обрали Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі