вівторок, 24 травня 2011 09:47

Білоруси кинулися рятувати економіку "шоковою терапією"

Білоруси кинулися рятувати економіку "шоковою терапією"

Від сьогоднішнього дня в Білорусі різко піднімаються ціни на паливо - бензин подорожчає відразу на 25%.

Минулого вечора на заправках вишикувалися черги автомобілістів, які намагалися заправитися за старими цінами. Спорожніли полиці магазинів - жителі республіки скуповують не тільки побутову техніку і електроніку, а й продукти.

Нацбанк Білорусі девальвував місцеву валюту на 56%, намагаючись врятувати економіку методом шокової терапії.

Тепер влада сподівається виправити ситуацію за допомогою тримільярдного кредиту, що виділяється Антикризовим фондом ЄврАзЕС. Експерти кажуть, що цих коштів буде недостатньо, щоб стабілізувати валютний ринок країни.

Девальвація, про необхідність якої в Білорусі так довго говорили експерти, все-таки почалася. Білоруський рубль всього за добу обрушився відразу на 56% і впритул наблизився до позначки в 5000 рублів за долар.

"Безумовно, це девальвація. Це спроба перейти до життя за коштами, коли паперових білоруських рублів багато, валюти мало, коли потреби економіки в меншому обсязі грошової маси. Ростуть ціни - повинна зростати ціна і на валюту ", - сказав екс-голова Національного банку Республіки Білорусь Станіслав Богданкевич.

Буквально за два-три тижні доходи білорусів у доларовому вираженні упали на 40%. Це сталося після того, як Нацбанк відпустив курс білоруського рубля. Вищою середньою зарплатою, ніж в Україні, влада Білорусі вже не може похвалитися.

Напередодні на Рівненщині українські прикордонники затримали двох білорусів, які пограбували продуктовий магазин. Вони викрали харчі, горілку, парфуми та біжутерію.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси кинулися рятувати економіку "шоковою терапією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі