понеділок, 18 квітня 2011 15:31

НБУ розкритикував столичні банки за видачу зношених купюр

НБУ розкритикував столичні банки за видачу зношених купюр

Банки столичного регіону не дотримуються встановлених вимог при обробці готівки, що призводить до збільшення в обігу зношених банкнот.

Про це повідомило головне управління Національного банку України (НБУ) по Києву та Київській області в листі до кредитно-фінансових установ (№ 08-110/6561).

"При обробці банкнот зразка 2003 і наступних років випуску, які були сформовані установами банків та прийняті в касі головного управління як придатні до обігу, понад 50% банкнот номіналом 1,2 і 50 грн відсортовуються автоматизованими системами обробки банкнот через їх зношеність, а номіналом 5, 10 і 20 грн - більше 60%", - йдеться в листі з посиланням на підсумки першого кварталу поточного року.

З метою поліпшення якості готівки в обігу НБУ рекомендував банкам, серед іншого, не допускати видачі з кас не придатних до обігу банкнот і монет.

Крім того, за повідомленням НБУ, сума збитків від шахрайських операцій із платіжними картами в Україну в 2010 році скоротився в 2,1 раза - до 6304 тис. грн.

За даними НБУ, практично всі операції (99,7% від їх загальної кількості), через які було завдано збитків банкам, власникам платіжних карт і торговцям, були здійснені з використанням платіжних карток міжнародних платіжних систем Visa (55,27%) і MasterCard (44,45%).

Зараз ви читаєте новину «НБУ розкритикував столичні банки за видачу зношених купюр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі