середа, 13 квітня 2011 18:38

НБУ: Гроші в банківській системі є, але нікого кредитувати

НБУ: Гроші в банківській системі є, але нікого кредитувати

Наразі банки в Україні спрямовують ліквідність гривні переважно на вкладення у державні папери.

Про це заявив директор департаменту Національного банку України Олександр Дубихвіст під час проведення круглого столу в Києві.

"Поточна ситуація у банківському секторі така: станом на вчора більше 16 млрд грн на рахунках, 15 млрд — готівки в касах,14 млрд — на депозитних сертифікатах Нацбанку і 63 млрд — це ОВДП. Ми бачимо, що ліквідність гривні у банківській системі досить велика.

Але банки спрямовують ліквідність не на кредитування реального сектору економіки, а на вкладення у державні цінні папери, в монетарні інструменти національного банку, на витрати щодо зростання споживчого кредитування", — зазначив він.

Таку ситуацію Дубихвіст пояснив тим, що більшість громадян не можуть купувати житло за європейськими цінами.

"Висновок один — гроші в банківській системі є, але нікого кредитувати. Бо якщо ми кажемо за іпотеку, то важко знайи людей, які можуть купувати житло за європейськими цінами. За відкритими даними, ціни в Києві вищі, ніж у Берліні, десь однакові з Вашингтоном", — наголосив він.

Представник НБУ також окреслив загальні механізми, які може використати фінансовий сектор для зниження ризиків по ставкам.

"Це, по-перше, перехід до плаваючих ставок. Нацбанк спільно з крупними банками та агентсовом "Рейтер" готує експлуатацію індексу депозитних ставок, який стане базою для запровадження плаваючих ставок. Зараз всі ризики процентної ставки банки закладають в ціну кредиту. Тобто, якщо взяти приклади банків, у яких ця плаваюча ставка використовується, то фіксована ставка там десь 20%, плаваюча — 16%. Плаваюча ставка дає вигоду для клієнта, бо в такій угоді відсутній процентний ризик для банку. А зараз всі ці ризики перекладаються з плечей поганих позичальнів на плечі добрих. Гарні позичальники платять за поганих", — повідомив Дубихвіст.

Зараз ви читаєте новину «НБУ: Гроші в банківській системі є, але нікого кредитувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі