середа, 30 березня 2011 10:03

Замість розвитку підприємництва влада скочується в радянську економіку - член ради НБУ

Замість розвитку підприємництва влада скочується в радянську економіку  - член ради НБУ

Попри окремі позитивні кроки, діяльність владних органів, зокрема Кабміну і НБУ, з реформування і модернізації економіки є незадовільною.

Про це під час "Українського саміту" в Києві повідомив екс-міністр економіки і член ради Нацбанку Роман Шпек.

"Існує слабка інформаційна політика і взаємодія уряду із суспільством та бізнесом. Підходи до реформ нагадують боротьбу, а не співпрацю. Ми бачили, як приймали Податковий кодекс, який пройшов парламент без обговорення. Після того кілометрові черги під офісами Податкової адміністрації показали, що слід було деякі положення обговорювати і слухати різні точки зору", - вважає Роман Шпек.

За словами члена ради Нацбанку, надто багато нинішній уряд докладає зусиль на реалізацію необґрунтованих економічно державних програм, а не на створення ринкових умов і розвитку підприємницької діяльності.

"Це і спроба створення Державного банку, Державної лізингової компанії, Державної страхової компанії. При тому, що дефіцит бюджету значний, дефіцит пенсійного фонду великий. Їм потрібно залучати приватний сектор й інвесторів, які можуть створювати сучасну ринкову інфраструктуру, яка матиме високий рівень ризик-менеджменту, сучасні інформаційні технології, а не паралельно створювати державну чи радянську економіку", - зазначив екс-міністр.

Шпек вважає, що "повільно вирішуються проблеми банківського сектору, після завершення кризи наявність проблемних банків не вселяє довіру".

"Необхідно вирішити долю неплатоспроможних банків, такі фінансові установи не мають залишатися на ринку. - переконаний фінансист. - Наявність черг перед відділеннями банку "Родовід" та інших нездорових банків не додає оптимізму вкладникам і іміджу країни".

Недостатня увага, на думку члена ради Нацбанку, приділяється і розвитку торгівлі, диверсифікації експортного потенціалу країни.

"Ті тенденції, які є по наростанню від'ємного сальдо торговельного балансу, є загрозливими для макроекономічних пропорцій. В українському випадку при стабільному курсі національної одиниці це призводить до девальвації", - попередив він.

Проте, як вважає Роман Шпек, у влади були і певні успіхи.

"Дефіцит бюджету скоротився у порівнянні з минулим роком. Забезпечена макроекономічна стабільність. Є стале економічне зростання у 4%, але для України цього вкрай недостатньо. Для того, щоб реалізувати план президента потрапити у 20-ку високорозвинених країн, нам потрібні темпи росту у 9-11% щорічно", - додав екс-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Замість розвитку підприємництва влада скочується в радянську економіку - член ради НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі