вівторок, 24 березня 2015 12:06

Європа кардинально знизила залежність від української газової труби

Європа кардинально знизила залежність від української газової труби
Фото: slovoidilo.ua

Європейський Союз наразі значно краще підготовлений до перебоїв у транзиті російського газу через Україну, ніж під час газової кризи 2009 року, і витримає навіть багатомісячне припинення цих поставок. Такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення економіки енергетики при Кельнському університеті (EWI), пише Deutsche Welle.

Дослідження вчених показало, що в зимовий час у разі перебоїв нестачу газу відчують тільки сама Україна, а також Туреччина, Македонія, Болгарія.

Значення транзиту російського газу через Україну в ЄС останніми роками неухильно знижувалося. Якщо в 2005 році в Європу прокачали 121 млрд кубометрів газу, то в 2014 році цей обсяг знизився до 55 млрд. Це багато в чому пояснюється розвитком газотранспортної інфраструктури, передусім введенням у дію російсько-європейського газопроводу "Північний потік".

В результаті, сьогодні через Україну надходить лише 14% споживаного в Євросоюзі газу. З шести найбільших газових ринків ЄС (Німеччина, Великобританія, Італія, Нідерланди, Франція, Іспанія) лише Італія імпортувала минулого року понад 15% необхідного їй газу по цьому маршруту. Таким чином, він обслуговує в основному невеликі газові ринки ЄС - болгарський, угорський, австрійський, словацький, чеський, наголошується в дослідженні.

Інша причина зниження значення транзиту через Україну - останнім часом активно проводилося переобладнання з'єднувальних газопроводів між національними газотранспортними системами окремих країн ЄС. Сьогодні близько 40% з них здатні працювати в двосторонньому режимі, тобто забезпечувати не тільки прямі, але і реверсні поставки.

Відтак суттєво зросли можливості перекидати блакитне паливо з великих західноєвропейських ринків на невеликі східноєвропейські. "Сьогодні можна поставляти газ з Німеччини через Чехію в Словаччину, а звідти в Україну", - навів приклад Харальд Хеккінг. Ну а Німеччина отримує газ як з Росії, так і з Норвегії та Нідерландів, до того ж частково видобуває його сама.

Перевагою Європи експерт назвав також розширення і без того розгалуженої системи підземних сховищ газу.

Висновок EWI про те, що транзит російського газу через Україну втрачає колишнє значення для ЄС, є, з одного боку, поганою новиною для України, оскільки її роль стратегічного транзитера відходить у минуле. З іншого боку, Україна швидко входить у все більш перспективну нову роль покупця газу реверсом з Європи.

Зараз ви читаєте новину «Європа кардинально знизила залежність від української газової труби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі