четвер, 25 серпня 2011 20:00

Експерт закликав не слухати Симоненка з його закликами про запровадження рублів

Експерт закликав не слухати Симоненка з його закликами про запровадження рублів

Рекомендація лідера Комуністичної партії Петра Симоненка створити в Україні рубльову зону не є слушною.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE-Україна" Володимир Дубровський.

"Слухати Симоненка немає підстав. Білорусь свого часу обіцяла вступити до рубльової зони, але не зробила цього, попри тісні відносини з Росією та плани щодо створення спільної держави. Тобто на таку дурницю навіть Олександр Лукашенко не пішов. Єдине, для чого це можна робити - повернення до СРСР, чого прагнуть комуністи. Але це пройдений етап", - сказав він.

За його словами, створення рубльової зони в Україні неможливе навіть теоретично.

"Образно кажучи, це все одно, що відірвану руку чи ногу пришити на місце, але не одразу, а за кілька років", - вважає експерт.

Дубровський також переконаний, що вплив економіки США на інфляцію в України не такий суттєвий, як заявляє Симоненко.

"Так, в Америці зараз розвиваються дуже небезпечні процеси, що може завдати серйозних проблем для світової економіки і, зокрема, для України. Але головна наша проблема не в тому, що ми імпортуємо інфляцію Сполучених Штатів. Головне - це внутрішня інфляція, яка набагато більша за імпортовану", - наголосив економіст.

"У нас розвивається така небезпечна ситуація, яка була свого часу в 1995-98 роках, коли прив'язка гривні до долара на тлі зростаючої інфляція призвела до падіння конкурентоздатності наших товарів як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку. Зрештою, через негативний торговий баланс зовнішньої торгівлі курс обвалився. Це боляче вдарило по всій економіці. Щоб цього не допустити, МВФ наполегливо рекомендує відв'язати гривню від долара. На сьогоднішній день, за нашими розрахунками та дослідженнями колег, це буде означати невелику девальвацію у межах 8,30 -7,50 гривні за долар", - підсумував Дубровський.

Зараз ви читаєте новину «Експерт закликав не слухати Симоненка з його закликами про запровадження рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі