четвер, 25 серпня 2011 14:08

Експерт: Запровадження в Україні рублів - це створення Російської імперії - 2

Експерт: Запровадження в Україні рублів - це створення Російської імперії - 2

Підстав для створення в Україні у рубльової зони немає.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

"Приклад Євросоюзу доволі показовий. Потрібно розуміти, що єдина валюта може бути лише за єдиної економічної політики країн, які входять в зону єдиної валюти. Має бути єдина митна політика, єдина бюджетна політика, єдина податкова політика. За інших умов це спричинює економічний дисбаланс", - сказав він.

За його словами, між економіками України та Росії занадто великі відмінності, аби вводити єдину валюту - рубль.

"Наприклад, вуглеводні - газ, нафта і вугілля - становлять 63-64% загального експорту Росії. Більше: чотири статті її експорту - вуглеводні, метал, хімія і деревина - становлять 84% експорту. У Росії, на відміну від України, більш сировинна економіка з абсолютно іншою структурою розвитку", - наголосив експерт, додавши, що для входження України в рубльову зону "потрібно заявити, що ми будуємо Російську імперію - 2".

Крім того, Кушнірук не погодився із озвученою лідером Комуністичної партії України Петром Симоненком тезою, що введення спільної з Росією валюти убереже гривню від інфляції, що нібито спричинена "штампуванням" доларів Банком США.

"Насправді це відбувається через значно складніший механізм. Умовно кажучи, є поняття "грошова маса" і "монетарна маса". Проблема в тому, що зростання цін на сировинні товари - це результат фунціонуцвання кредитного мультиплікатора і спекуляцій. Слухати з цього приводу Симоненка - себе не поважати", - підкреслив економіст.

Нагадаємо, Симоненко 19 серпня під час прес-конференції у Донецьку висловив думку, що Україні треба подумати про створення рубльової зони.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Запровадження в Україні рублів - це створення Російської імперії - 2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі