субота, 09 квітня 2011 20:05

Державні банки можуть опинитись на межі банкрутства — Лановий

Державні банки можуть опинитись на межі банкрутства — Лановий

Державні фінустанови Ощадбанк, Укрексімбанк вважають надійними. Бо вони належать державі. Однак їхні активи використовують неефективно. Нинішня влада примушує кредитувати збиткові проекти, потім списує борги.

Про це Gazeta.ua розповів відомий економіст, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий: "Уряд намагається побудувати власну економічну модель, де основна частка рішень відводиться державі та її установам, а не ринку, суб'єктам споживання. Уряд посилив втручання і перерозподілив ресурси банків та підприємств на користь централізованих державних інвестицій. Те, що набрали 142 мільярда гривень боргів, пустили кошти на рекапіталізацію банків і поповнення статутного фонду та облігацій "Нафтогазу".

Також випустили облігації внутрішньої державної позики. Ці кошти пустили на об'єкти, які тепер урочисто відкривають з перерізанням стрічки. Ці помпезні споруди змусили кредитувати державні банки. А звідки гроші? З кредитів внутрішніх і зовнішніх.

Державним банкам поставили умову - змусили випустити облігації, взяти в борг для фінансування збиткових об'єктів. Банк не має змоги вибрати, який бізнес кредитувати. Бо наказано кредитувати ремонт чи спорудження мосту, який оцінюють в 400 мільйонів євро.

Це несумісно з банківською діяльністю. Можна обіцяти, що уряд чи будкомпанія заплатить 14 процентів за облігаціями. Та чи заплатять? Через скільки років? Керівнику державного банку можуть сказати: "Ти керівник державної установи. Повинен розуміти важливість високого державного пориву. Почекай з поверненням кредиту". Державний банк взагалі може стати банкрутом.

Урядовці ніколи не вкладають в прибуткові об'єкти. А навпаки - в сумнівні, критичні. Бо там найбільші хабарі. Справи вирішують політичним способом, а не конкурентним. Модель централізації капіталу, державний капіталізм врешті зазнає краху", - застеріг Володимир Лановий.

Зараз ви читаєте новину «Державні банки можуть опинитись на межі банкрутства — Лановий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі