понеділок, 04 вересня 2023 19:25

Ціни на житло у новобудовах: де дешевше купувати

Ціни на житло у новобудовах: де дешевше купувати
У Києві та Львові ціни на квартири ростуть. Фото: Pexels

Цього року в Україні відновлюється житлове будівництво.

У Києві та західних містах вартість квадратного метра зростає, повідомляє "Фокус".

У Дніпрі та Одесі ціни знижуються.

За даними ЛУН, восени минулого року квадратний метр у новобудовах Львова у середньому коштував 44,9 тис. грн, а на кінець серпня 2023-го – 48 тис. грн. В Івано-Франківську – 22,2 тис. грн та 26,9 тис. грн. В Ужгороді ціна дещо впала – з 39,9 тис. грн до 39,2 тис. грн.

В Одесі середня ціна у новобудовах знизилася з 38 тис. грн восени 2022-го до 36 тис. грн на початок вересня цього року, у Дніпрі – з 43,2 тис. грн до 41,1 тис. грн.

У Києві середня ціна на первинному ринку за рік майже не змінилася – 47,6 тис. грн восени 2022-го порівняно з 47 тис. грн станом на початок вересня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці не хочуть купувати нові квартири: експерт пояснив

За інформацією Dim.Ria, на початку вересня 2023 року середня ціна квадрата у столичних новобудовах складає 57 тис. грн. У квітні 2023 року ціна була на рівні 52,8 тис. грн. Експерти вважають, що зростання ціни пов'язане зі зростанням собівартості будівництва.

"Собівартість будівництва вже зросла на понад 35 відсотків. Ті, хто будують, по-справжньому відчувають це на собі. Зміна логістичних ланцюжків через втрату виробничих потужностей, релокацію бізнесів, подорожчання сировини, вартості будівельно-монтажних робіт – ось об'єктивні передумови плавного зростання цін від початку року в діапазоні від 10 до 15 відсотків, залежно від регіону", – сказала оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

На будівництвах зараз дефіцит кадрів, бо багато працівників служать в армії.

"Будівельники – це чоловіча спеціальність, багато чоловіків мобілізовують, забудовники починають відчувати дефіцит працівників, що створює досить сильну конкуренцію серед роботодавців, які борються за кожного працівника, як умовами праці, так і заробітними платами", – повідомила директорка з маркетингу Royal House Анна Щербань.

У Києві та інших містах далеко від фронту ціни на квартири в новобудовах будуть зростати.

"Собівартість будівництва за останні півтора року зросла на 40 відсотків. Відповідно, й ціни будуть зростати, бо забудовник має перекрити собівартість. Впродовж двох років ціни у гривні на квадратний метр нової квартири зростуть на 40 відсотків", – вказала керівниця відділу інвестицій Анна Анісімова.

Ринок нерухомості в Україні хоч і переживає непрості часи через війну, але квартири люди все ж активно орендують.

Найактивніше цей процес відбувається у великих містах та у столиці. Зокрема, попит на оренду житла в Києві продовжує зростати.

Традиційно найдешевше здають житло у Деснянському і Дарницькому районі, найдорожче – у Печерському та інших центральних районах міста.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на житло у новобудовах: де дешевше купувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі