неділя, 26 березня 2023 13:54

Чи друкуватиме Україна гроші: в НБУ розповіли про плани на рік

Чи друкуватиме Україна гроші: в НБУ розповіли про плани на рік
За словами голови НБУ Андрія Пишного, Україна відмовиться від друку грошей. Фото: epravda.com.ua

Україна більше не буде друкувати гроші для фінансування військових та інших видатків.

Коли торік Нацбанк був змушений друкувати мільярди гривень, аби закрити дефіцит бюджету, це "створило величезні ризики для макрофінансової стабільності". Про це у коментарі Financial Times заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Він назвав торішній вимушений крок "швидким лікуванням, але дуже небезпечним".

Нині, за словами Пишного, метою НБУ є поглинання надлишкової ліквідності шляхом посилення резервних вимог і поступове повернення до плаваючого обмінного курсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клієнтів українських банків перевірятимуть на зв'язки з РФ: НБУ ухвалив рішення

Глава НБУ наголосив, що МВФ зробив "революційну" зміну політики, погодившись надати позику Україні в період надзвичайної економічної невизначеності, викликаної вторгненням Росії.

За інформацією видання, що припинення монетарного фінансування, використання внутрішніх ринків облігацій і заходи щодо збільшення податкових надходжень були закладені в угоду України з МВФ.

Економісти боялися, що Україна торік могла потрапити в гіперінфляційну спіраль через друк грошей, щоб компенсувати затримку виплати фінансової допомоги від ЄС. Критики стверджують, що замість цього уряд мав "затягнути пояси", зробити позики в українських банків і підвищити податки та митні збори.

Водночас керівник НБУ підкреслив, що угода з МВФ допоможе "забезпечити, щоб коаліція донорів взяла на себе зобов'язання надати допомогу в розмірі близько $40 млрд цього року".

За словами Пишного, наступного місяця НБУ перегляне свій прогноз зростання ВВП у 2023 році лише до 0,3% після 30-відсоткового падіння за минулий рік. Це відображає вплив російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України взимку. При цьому новий прогноз не враховує жодної додаткової західної допомоги на реконструкцію.

Державний борг України протягом 2022 року зріс на $13 млрд. Станом на березень 2023 року він становить $111 млрд. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Опублікували календар планових платежів із зовнішньої заборгованості перед нерезидентами в іноземній валюті. Цього року уряд, центральний банк, підприємства і банки повинні виплатити $13,169 млрд. З них $10,451 млрд – основна сума боргу, $2,718 млрд – відсотки.

Зараз ви читаєте новину «Чи друкуватиме Україна гроші: в НБУ розповіли про плани на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі