вівторок, 12 березня 2013 13:07

Через високі хабарі у столичних пологових киянки їдуть народжувати у райцентри

Через високі хабарі у столичних пологових киянки їдуть народжувати у райцентри
Фото: charla.ru

Киянка Галина Наконечна їздила народжувати до батьків на Львівщину. За пологи у районному пологовому будинку заплатила 500 грн.

"Чоловік хотів, аби я народжувала в одному зі столичних роддомів, - зізнається Галина. - За два місяці до пологів почали домовлятися з лікарями у пологовому. Нам порадили одного хорошого лікаря, але, як виявилось, за пологи він хотів тисячу доларів. Ще по 50 доларів довелося б віддати анестезіологу і медсестрі. Якби мені довелося робити кесареве, лікар вимагав би доплатити ще 200 доларів".

Порадившись з чоловіком і батьками, киянка за півмісяця до пологів переїхала у райцентр на Львівщині.

"Спочатку мене не хотіли приймати і класти на збереження. Казали, що я повинна народжувати за місцем приписки, а не там, де мені захочеться. Але за 200 гривень домовились з головним лікарем. Окремої палати мені не надали, але народжувати разом з мамою і чоловіком дозволили. Під час виписки медсестрам дала цукерки і вручила квіти. Всі залишились задоволеними. Зекономлену тисячу доларів витратили на колиску, візочок і одяг для новонародженої донечки", - розповіла Наконечна.

Киянка Ольга Скорик народжувала торік у грудні в одному зі столичних пологових.

"Мені запропонували за 10 тисяч гривень поселитись в окрему палату і обрати лікаря, з яким хочу народжувати. Заплатили лікарю, який мав приймати у мене пологи, 700 доларів. За результатами УЗІ я мала народжувати у кінці січня, але син схотів з'явитися на світ ще у грудні. Викликали швидку. Мене доставили у пологовий, але лікаря, з яким домовлялись про пологи, не виявилось на місці. Медперсонал повідомив, що наш Ігор Олександрович у відпустці і відпочиватиме до нового року у Карпатах", - розповіла Скорик.

Пологи в Ольги прийняв інший лікар.

"Чоловік заплатив йому 2 тисячі гривень, - згадує породілля. - Більше нікому нічого не давали. У січні зідздвонились з тим лікарем, якому заплатили 700 доларів. Він поставився з розумінням, віддав половину суми. Решту не вимагали, бо все-таки консультувалися з ним за кілька днів до пологів. Більше нікому з подруг не раджу наперед домовлятися про пологи, а якщо треба дати хабара, то "дякувати" лікарю безпосередньо перед чи після пологів", - каже Скорик.

За неофіційними даними, щоб народити у столичних пологових будинках, майбутні батьки віддають від 6 до 10 тис. грн. У деяких пологових існує офіційна оплата додаткових послуг. Окрему палату можна замовити за 700-1,5 тис. грн. Партнерські пологи обійдуться у 500-700 грн.

У приватних клініках пологи у віп-палатах коштують від 30 до 80 тис. грн. Якщо породілля стояла на обліку у приватній клініці, до неї безкоштовно виїжджає приватна "швидка". На пологи такій вагітній надається знижка на 20-30%.

Зараз ви читаєте новину «Через високі хабарі у столичних пологових киянки їдуть народжувати у райцентри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

166

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі