понеділок, 25 травня 2020 13:42

Банкам не потрібна валюта – експерт пояснив, чому різко впали відсотки по депозитах

Банкам не потрібна валюта – експерт пояснив, чому різко впали відсотки по депозитах
У банках пропонують валютні депозити від 0,01 до 0,1% річних pixabay.com

Банкам нема куди дівати валюту, тому відсотки по депозитах суттєво знизились і далі продовжать падати. Зараз у більшості фінустанов пропонують валютні вклади від 0,01 до 0,1% річних. Ще торік відсоток по депозиту був від 1 до 3% річних, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Курс валют суттєво не змінюється, тому спекулювати на ньому не вигідно. Валютне кредитування на сьогодні не працює. Єдине, що банки можуть - купувати облігації внутрішнього займу. І тому сьогодні нашим банкам валюта не потрібна, але за традицією та для підтримки іміджу банки пропонують валютні депозити. Фактично зараз має місце виштовхування валюти з України. Якщо взяти досвід інших країн, то це вже сталося давно", - каже Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли в Україні з'явиться накопичувальна пенсія

Відсотки по гривневих депозитах теж падають. Зараз знизилися на 1-3%. В середньому гривневий депозит можна покласти під 8,5-9% річних.

"Існує болюче протиріччя. Хто бере кредит, завжди хоче нижчий відсоток. А хто кладе депозит - хоче вищий. Якщо банк хоче видавати кредити під низький відсоток, він повинен знижувати відсотки по депозитах. На сьогодні президент, уряд, сама банківська система націлена на те, щоб знижувати відсотки по кредитах. Отже і депозити будуть дешевшати. В Європі вже давно відсотки по депозитах низькі. Як правило - 0,75%. Хоча є й хороші умови на довгострокові вклади. Наприклад, якщо кладеш на 5 років, банк може дати 3% річних. Але в Україні така практика не працює. Всі хочуть депозит до року, а кредити беруть на 3-5 років", - говорить експерт.

Депозити у гривні на терміни понад пів року і понад рік упали до 10,63% і до 10,29% річних відповідно. Вклади на період від 3 місяців до пів року подешевшали до 10,49% річних. Середня ставка для періодів від місяця до трьох знизилася до 8,78% річних. Вклади терміном до місяця не змінилися. Їх пропонуть під 8,8% річних.

Зараз ви читаєте новину «Банкам не потрібна валюта – експерт пояснив, чому різко впали відсотки по депозитах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі