вівторок, 25 вересня 2018 16:00

Підготували подання до суду в Гаазі про сексуальні злочини щодо полонених на Донбасі

Підготували подання до суду в Гаазі про сексуальні злочини щодо полонених на Донбасі
Подання про сексуальні злочини щодо полонених на Донбасі до Міжнародного кримінального суду передадуть наступного тижня, каже правозахисниця Наталя Гриценко / фото: СЦГІ

Дослідники Східноукраїнського центру громадських ініціатив підготували подання до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, говорить правозахисниця Наталія Гриценко.

Досліджує проблему сексуального насильства у незаконних місцях несвободи.

На днях у Варшаві відбулася щорічна конференція ОБСЄ. Яку проблему висвітлювали на HDIM?

- На зустрічі з виконання зобов'язань ОБСЄ я виступала з доповіддю про сексуальне насильство в місцях несвободи у зоні збройного конфлікту.

Нам вдалося визначити щонайменше 201 незаконне місце несвободи на території, підконтрольній бойовикам (окуповану російськими гібридними силами частину Донбасу –Gazeta.ua) і 17 місць на території, підконтрольній уряду України. Серед цих місць ми ідентифікували 40, де відбувалося сексуальне насильство.

В основному зафіксовані зґвалтування, включаючи погрози зґвалтування, ушкодження статевих органів, примусова проституція, сексуальне рабство. Це також жорстоке поводження сексуального характеру, примусове оголення в'язнів, ушкодження статевих органів людей.

У своєму виступі під час дебатів на п'ятій робочій сесії ОБСЄ я висловила заклик до членів-країн ОБСЄ зупинити безкарність. Вжити всіх необхідних дипломатичних та економічних заходів, щоби зупинити збройну агресію Росії. Такі виступи важливі, бо, наприклад, представники Російської Федерації говорять зовсім протилежні речі. А країни, які не дуже пов'язані з Україною та збройним конфліктом, не можуть зорієнтуватися, що насправді відбувається. Інформаційна пропаганда зі сторони Росії просто шалена.

Тези складно заперечити, якщо є підтверджені дані. Східноукраїнським центром зібрано їх достатньо. Де планується в подальшому використання зібраної інформації?

Зібрані дані ми навели у поданні до Міжнародного кримінального суду (МКС). Для Офісу прокурора, зокрема, його аналітичної секції, дуже важливі наші звіти, щоб розібратися в тому, що відбувається в Україні. У співпраці з FІDH (Міжнародна федерація з прав людини – Gazeta.ua) ми підготували подання, яке стосувалося сексуального насильства в незаконних місцях несвободи. Вже аналітична секція Офісу прокурора буде аналізувати ті порушення, факти і дані, які ми подали. У ньому виділили 7 таких місць, де сексуальне насильство носило системний характер. МКС притягує до індивідуальної відповідальності виконавців злочинів, тому юристам Суду важливо, щоб місця та особи очільників були встановлені.

Можете назвати ці кричущі місця?

Колишнє приміщення СБУ в Донецьку, приміщення колишнього відділення Нової Пошти №22 в Донецьку, військова база поблизу "Мотелю" у Донецьку, Управління по боротьбі з організованої злочинності в Горлівці.

Також гаражі біля магазину "Кохана" у Луганську, приміщення гуртожитків університету імені Даля, колишнє приміщення Жовтневої районної адміністрації у Луганську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Право ув'язнювати: портрети злочинців на окупованому Донбасі

Суд здатен притягти до індивідуальної відповідальності осіб, які віддавали накази. Як бути з тими злочинцями, яких уже немає в живих?

МКС проводить розслідування достатньо довго, оскільки це стосується масових злочинів. Тим часом бачимо активні дії когось, хто усуває всіх відповідальних осіб, на яких можна накласти відповідальність. Найбільш публічних серед відповідальних, як от Захарченка (глава так званої ДНР, ліквідований 31 серпня 2018-го у Донецьку - Gazeta.ua), було найлегше встановити та найлегше притягти до відповідальності. Бо для МКС важливо прослідкувати цю ієрархію незаконних формувань, хто саме був керівником і віддавав злочинні накази.

Розкажіть про плани щодо передачі подання в Гаазі.

Цього тижня я з головою центру Володимиром Щербаченком плануємо поїхати до Гааги і передати подання. З нам буде Ірина Довгань (мешканка міста Ясинувата, що зазнала тортур зі сторони бойовиків навесні 2014-го - Gazeta.ua). Її історія є яскравою та показовою. Фото Ірини, прив'язної до стовпа в Донецьку, було опубліковано в The New York Times. До неї було застосовано насильство, однак вона не побоялася про це говорити. Свідчення пані Ірини також були використані в поданні. Представникам МКС, думаю, буде цікаво послухати факти безпосередньо від постраждалої.

До неї було застосовано насильство, однак вона не побоялася про це говорити

Працівники офісу прокурора мають почути, як пережите вплинуло на життя та конкретно на людську долю. Все ж таки ми працюємо не просто над юридичними даними і поданнями, а це все стосується життя людини, що є найвищою цінністю.

Що плануєте робити після подання?

Ми будемо продовжувати збирати інформацію, шукати людей, які постраждали на сході України. Подавати інформацію до Офісу прокурора, аби сприяти роботі аналітиків та їхньому розумінню всього масштабу, що відбувається. Будемо надалі робити все можливе, щоб злочини не замовчувались і безкарність усувалась.

Під час щорічної конференції ОБСЄ про права людини і демократію HDIM показали фільм "Крихка свобода/Tangible Freedom" про полонених на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Підготували подання до суду в Гаазі про сексуальні злочини щодо полонених на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі