вівторок, 11 вересня 2018 13:53

У Варшаві покажуть фільм про полонених у ЛНР

У Варшаві покажуть фільм про полонених у ЛНР
У Варшаві покажуть фільм "Крихка свобода" про полонених у ЛНР / ілюстрація: постер фільму

Під час щорічної конференції ОБСЄ про права людини і демократію HDIM покажуть фільм "Крихка свобода/Tangible Freedom" про полонених на Донбасі.

Покази для учасників відбудуться 12 вересня у Фонді Гельсінської спілки з прав людини, а також для всіх охочих 13 вересня в Українському домі у Варшаві.

35-хвилинну документальну картину про незаконну в'язницю в підвалі Луганської ОДА створили кінематографісти об'єднання Вавилон'13 і студії DocNoteFilms спільно з правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Автори фільму представляють історії чоловіків і жінок у контексті послідовності подій від початку Євромайдану до окупації Луганська та встановлення влади самопроголошеної республіки. Відправною точкою для створення фільму стала велика кількість випадків катувань, нелюдського поводження та такого, що принижує людську гідність. Це все було задокументовано правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив і представлено у звіті "У підвалі будинку ЛНР".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Право ув'язнювати: портрети злочинців на окупованому Донбасі

Робота над фільмом тривала півроку та потребувала особливого підходу. Оскільки будівля Луганської ОДА досі перебуває під окупацією бойовиків так званої ЛНР, фото та відео приміщення відзняти не було можливим.

"Коли прийшов до тями, було дуже важко дихати. Як виявилося, це був холодильник, до якого кидали тих, кого досить сильно було побито. Там я перебував перші 3 дні. Ну, наскільки можу це зараз зрозуміти", - згадує визволений із незаконного ув'язнення чоловік.

Після показів у Польщі прем'єра фільму відбудеться у Києві.

27 грудня 2018-го торік відбувся обмін полоненими між Україною та терористами ДНР і ЛНР. Із полону бойовиків додому повернулися 74 українців. На окуповану територію відправилося 233 особи. 24 січня 2018-го – із полону був звільнений солдат 92 бригади Роман Савков.

Бранцями залишається біля сотні військових та цивільних, каже уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві покажуть фільм про полонених у ЛНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі