середа, 06 березня 2024 08:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти торгують на "чорному ринку" українськими військовополоненими

Окупанти торгують на "чорному ринку" українськими військовополоненими
Газета The Times заявила, що ці підрозділи, ймовірно, звертаються до "чорного ринку", оскільки чеченці наразі виконують переважно поліцейські або логістичні функції в тилових районах України. Фото: pixabay.com

Російські військові продають українських військовополонених на "чорному ринку" чеченським воєнізованим угрупованням.

Надалі ті проводять власні обміни полоненими з Україною, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW) із посиланням на інформацію британського видання The Times.

"Чеченські парамілітарні групи купують українських військовополонених у інших російських військових частин на "чорному ринку" для подальшої торгівлі. Пізніше вони використовують українських полонених для обміну на чеченських, яких утримують Збройні сили", - повідомив речник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Газета The Times заявила, що ці підрозділи, імовірно, звертаються до "чорного ринку", оскільки чеченці наразі виконують переважно поліцейські або логістичні функції в тилових районах України, де менше можливостей захопити військовополонених ЗСУ та обміняти їх на чеченських.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися подробиці про страту українських військових у Авдіївці та Веселому

Хоча в Женевській конвенції відсутні статті, які прямо забороняють торгівлю військовополоненими, ця практика, ймовірно, порушує положення про те, що "жодна спеціальна угода не повинна негативно впливати на становище військовополонених".

"Проведення чеченцями власних обмінів свідчить, що деякі воєнізовані підрозділи російської армії, такі як чеченський спецназ "Ахмат", імовірно, не беруть участі в більш широких російсько-українських обмінах полоненими на вищому рівні. Російські військові блогери неодноразово критикували чеченські сили за їхню некомпетентність та недостатню участь в Україні, а після участі у великих російських наступальних операціях у 2022 році, чеченські сили були відведені в тилові райони або на менш активні ділянки фронту", - йдеться у звіті ISW.

Росія нібито готова передати Україні тіла загиблих під час падіння військового літака Іл-76 у Бєлгородській області, заявила уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова. За її словами, для цього є все необхідне з погляду процедури. Вона також розповіла, що підтримує контакти з українським омбудсменом Дмитром Лубінцем.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти торгують на "чорному ринку" українськими військовополоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі