вівторок, 08 жовтня 2013 16:39

Тургенєвського „Нахлібника" вперше поставили в Україні
5

Фото: Фото з сайта театру

4 та 6 жовтня у Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки відбулося перше в Україні сценічне прочитання п'єси Івана Тургенєва „Нахлібник". Постановку здійснив художній керівник театру Михайло Резнікович.

„П'єса „Нахлібник" про нещадне, витончене приниження бідних багатими. На жаль, минуло понад півтора століття, а ситуація не змінилася. Хіба що методи інші, але з приниженням, як і раніше, стикаємося щокроку. А крім того, в Тургенєва є стаття „Гамлет і Дон Кіхот", у якій ідеться про те, що всіх героїв світової літератури можна умовно поділити на два типи, згідно схожості з цими персонажами. У багатьох творах самого Івана Сергійовича тема Дон Кіхота – наївної людини, що не вписується в навколишній світ, проглядається досить чітко. І в головного героя „Нахлібника" Кузовкіна є риси цього вічного образу: беззахисність і душевна щедрість, наївність. А такі люди – на всі часи. Мені здалося, що подібний характер може емоційно зачепити сучасного глядача", - зазначив режисер Михайло Резнікович.

За сюжетом у заможному маєтку живе бідний поміщик Кузовкін – нахлібник. Усе життя він зберігав таємницю, що молода господиня маєтку Ольга, офіційні батьки якої давно померли, - його дочка. Але коли поміщик Тропачов, разом із чоловіком Ольги , знущаються над ним, Кузовкін зізнається, що вона його дочка. Щоб зберегти спокій у своїй родині, Ольга та її чоловік вирішили відкупитися від Кузовкіна грошима.

Дії та вчинки персонажів доповнює фраза: „Сьогодні староста Яків, - в ніжки Якову. Завтра староста Сидір, - у вухо Якову, в ніжки Сидору".

Художник-постановник Марія Левитська створила на сцені старовинну дворянську садибу з колонами, над якими смужка неба. З розвитком подій небо і хмари заповнюють всю стіну. У костюмах вона поєднала автентичність минулого з сучасними елементами одягу. Композитор Олександр Шимко створив оригінальну музику до вистави, крім якої звучать старовинні російські романси.

Постановку присвятили 195-річчю від народження Тургенєва та 165-річчю написання „Нахлібника". Вперше прем'єра вистави відбулася у Большому театрі 1862 року. Це був бенефіс актора Михайла Щепкіна, якому автор і присвятив п'єсу. З часом „Нахлібника" ставили у різних театрах Німеччини, Франції, Австрії, Угорщини, Бельгії, Польщі.

Наступного разу виставу „Нахлібник" планують показати 12 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Тургенєвського „Нахлібника" вперше поставили в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі