середа, 19 серпня 2020 17:00

Незалежність - це українські книжки у книгарнях і музика в ефірах

Незалежність - це українські книжки у книгарнях і музика в ефірах
Треба вичавлювати совкову й постсовкову мімікрію, яка часто й досі насаджується доісторичними рептиліями з високих кабінетів — Анатолій Дністровий. Фото: Тарас Подолян

Коли іноземці знають про Україну - це вагомий аргумент, який говорить про суб'єктність нашої Незалежності.

Так вважає письменник Анатолій Дністровий.

"Загалом Незалежність - це безліч моментів. Українські книжки у книгарнях і музика в ефірах, якісні й сучасні дороги. Особливо ж мені сподобалася історична політика щодо опертя нашої Незалежності на Українську революцію 1917-1921 років. Це було важливе рішення. Маємо активно продовжувати самоідентифікацію - і в себе вдома, і на міжнародній арені", - розповів Gazeta.ua Дністровий.

Згадує, що у 17 років відчув, що Україна незалежна.

"Це сталося моментально - в день Акту проголошення незалежності України. Все сприйнялося логічно. Почувався неймовірно щасливим", - каже літератор.

Зазначає, що українцем усвідомлював себе з дитинства.

"Оскільки я народився і до 17 років жив у Тернополі, інших думок у мене й не могло бути, за визначенням. Ще в молодших класах на шкільних партах у нас було прийнято малювати хлопців із машингверами та тризубами. Ми ще тоді чітко розуміли, що є українці і ті, хто їх хоче вбивати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мій колекціонер програє феміністці — письменник Анатолій Дністровий

Символами незалежності Анатолій Дністровий називає прапор, гімн і герб.

"Це очевидні речі. І вони все більше підважуються реальною, а не декларативною Незалежністю. Під оболонкою важливих символів треба робити не менш значні перетворення. Вичавлювати совкову й постсовкову мімікрію, яка часто й досі насаджується доісторичними рептиліями з високих кабінетів", - говорить Дністровий.

Любить українські краєвиди, стару архітектуру та річки.

"Це неймовірні місця. Шкода, що люди їх усе більше нищать, - додає письменник. - Також, звісно ж, цікавлюся нашим символічним полем. Історією, зокрема й регіональною, живописом, літературою. А ще піснями - від народних до сучасних авторів".

Найважливішими подіями за 29 років вважає 3 революції - Революцію на граніті, помаранчеву та Революцію гідності.

"Думаю, це далеко ще не всі значущі події. Авгієві стайні до кінця не почищено", - розмірковує Анатолій Дністровий.

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила "Акт проголошення незалежності України", який 1 грудня 1991-го підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність - це українські книжки у книгарнях і музика в ефірах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі