пʼятниця, 27 вересня 2019 05:10

У Національній філармонії виступить вундеркінд з Японії

У Національній філармонії виступить вундеркінд з Японії

У 156-му сезоні Київської національної філармонії відзначатимуть ювілеї видатних композиторів.

— Із лютого готуватимемося до 250-річчя Людвіга ван Бетховена, ювілей припадає на 16 грудня 2020-го, — розповідає помічник художнього керівника закладу Олена Зеніна, 61 рік.

— Підготували абонемент, шість концертів. Звучатимуть симфонії, увертюри й інструментальні твори композитора. Запросили солістів із Франції та Бельгії. Наш піаніст Антоній Баришевський — знаний жартівник, готує концерт повністю з етюдів, які вважають вправами для початківців. А лауреатка Шевченківської премії Вікторія Польова спеціально для Баришевського пише новий твір. Ще Бетховену присвятимо наш фестиваль "Київська весна". Розпочнеться 18 травня. До нас завітає британський піаніст Джозеф Муг. Уперше в Україні виконає 9-ту симфонію Бетховена в перекладенні угорця Ференца Ліста. 9-та симфонія Бетховена, або "Ода до радості", є гімном Євросоюзу.

125 років із дня народження українського композитора Бориса Лятошинського відзначатимемо 26 лютого концертом "Борис Лятошинський і його час". Симфонії зіграє піаніст Євген Громов.

17 січня, в день народження ще одного нашого композитора — Івана Карабиця — організовуємо авторський концерт "На березі вічності". Цього дня йому виповнилося б 75 років. Помер у 57, на злеті. Його син Кирило Карабиць зараз відомий диригент. "Київську камерату" попросили підібрати програму, аби родина також взяла участь у концерті. Цьому композитору притаманний особливий мелодизм.

Ще один ювілей — 180-річчя Чайковського. 28 травня зробимо особливий концерт із президентським оркестром і солістами. Виконуватимуть увертюри й арії з опер.

Традиційно запрошуємо цікавих зарубіжних виконавців. У травні американський віолончеліст Гарі Хоффман. Він виступав із найвідомішими оркестрами світу, грає на віолончелі 1662 року роботи Ніколо Аматі.

Із найцікавіших подій найближчого часу — виступ 7-річної скрипальки Хімачі Йошімури з Японії. 25 жовтня гратиме в супроводі філармонічного оркестру. Це виняток, бо зазвичай на вечірніх концертах виступають досвідчені музиканти. Але ця дівчинка — вундеркінд.

Заплющуєш очі, і не віриться, що грає дитина. Чудовий звук, розуміння музики, аж мороз по шкірі. Гратиме концерт Паганіні — зробили для неї спеціальну 10-хвилинну версію.

Зараз ви читаєте новину «У Національній філармонії виступить вундеркінд з Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі