пʼятниця, 13 травня 2016 05:50

"У майбутньому росіяни не матимуть сексуального потягу до українок"

— "Я еду на Донбасс убивать людей" — вимовити страшно. Тому й говорять: "Еду мочить укров", — каже литовський письменник Яро­слав Мельник, 57 років. Свій ­роман "Маша, або Постфашизм" представляв у книгарнях семи українських міст.

Дія відбувається у ХХХІХ ст. у планетарній державі Четвертий Рейх. Її населяють люди, що мають соціальний статус, майно, освіту, керуються культурними нормами. Та стори — людиноподібні істоти, які за століття у концтаборах розучилися розмовляти. Вони не розуміють, що таке краса, не мають відчуття сорому.

— Головний герой роману — журналіст газети "Голос Рейху" закохується в істоту Машу. Боїться, що став зоофілом. Бо вона вродлива жінка, але не носить одягу й живе у хліву, — продовжує письменник. — Думаю, таких постфашистів ми бачимо на Донбасі. Пропаганда зробила своє. Бойовики дивляться на українців як на істот. Якщо так триватиме й далі, то в майбутньому росіяни не матимуть сексуального потягу до українок. Вважатимуть їх за звірів.

Ярослав Мельник народився на Рівненщині. Закінчив факультет української філології Львівського університету та аспірантуру московського Літературного інституту. Більш як 30 років живе у Вільнюсі. 2013‑го переклад його роману "Далекий простір" став в Україні книгою року Бі-Бі-Сі.

— У Литві роман "Маша, або Постфашизм" вийшов три роки тому. Багато видавництв мені відмовляли у друці. Просили прибрати фрагменти, де детально описую роботу різника. Герой убиває і розбирає тіла сторів — у Четвертому Рейху людиноподібних істот їдять. Але без цих сцен роман розсипався. Новини з війни на Донбасі, як на мене, шокують більше, ніж криваві сцени із книжки.

Надіюся, роман потрясе уяву читача і зробить його кращим. Людина задумається над тим, про що раніше не міркувала.

Українці як нація пройшли через випробування тоталітарної системи. Але внутрішній спротив жорстокості проявився під час обох Майданів, і зараз проявляється в АТО. Так само, як люди з мого роману — вони мають оброблену тисячоліттями свідомість. Та в одного з них проявилася людяність до іншої живої істоти. Є надія, що світла сила переможе.

Роман Ярослава Мельника "Маша, або Постфашизм" вийшов у львівському "Видавництві Старого Лева". У книгарнях коштує 80 грн.

Зараз ви читаєте новину «"У майбутньому росіяни не матимуть сексуального потягу до українок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі