пʼятниця, 04 листопада 2011 06:15

Російський художник перевдягнувся у Тимошенко

Автор: фото: Андрій Шматов
  Російський художник Владислав Мамишев-Монро знявся в образі Юлії Тимошенко. До столичного ”Мистецького Арсенала” фотопроект привезла московська галерея ”Печерський — Гелері”
Російський художник Владислав Мамишев-Монро знявся в образі Юлії Тимошенко. До столичного ”Мистецького Арсенала” фотопроект привезла московська галерея ”Печерський — Гелері”

1 листопада у столичному "Мистецькому Арсеналі" відкрили форум сучасного мистецтва "Арт-Київ". Картини виставили 30 галерей із п'яти країн.

— Танечка, посмотри, какая прелесть, — каже скульптор 51-річний Олег Пінчук телеведучій Тетяні Рамус. Підводить її до двох металевих електрощитових коробок. Вони висять на стіні біля чоловічого туалету. В одній із них стоїть помаранчева чашка з написом "Ющенко — Так!". Поряд каталог польської виставки "Подорож на Схід".

— Такий скандал. Ніхто не дає показати справжнє високе мистецтво, — говорить скульптор. — Прийшла директор "Арсенала" Наталія Заболотна, потім начальник охорони, почали виганяти. А за що? Вчора знайшов ці коробки. Там стояли старі в пилюці черевики. Я їх підсвітив і назвав "Віндоуз-3000". Одразу прибігли з 10 людей, серед них польська делегація. Кажуть: "Це наша територія. Ми вас не запрошували". Питаю: "А цей туалєт — теж ваша територія? Це тут висіло!". Я багато років вчився візуальному мистецтву в Женеві. Їхнє сміття нічим не відрізняється від мого сміття, — показує на інсталяцію з пластиковими тарілями і коробками з-під зубної пасти у польському залі. До коробок підбігає поляк в окулярах і дістає звідти каталог.

— Не чіпайте мою інсталяцію. Яке ви маєте право? — біжить за чоловіком Олег Пінчук.

— Это моя книга. Я ее решил забрать назад, — каже з акцентом поляк.

Телеведуча Сніжана Єгорова порядкує на стенді галереї свого чоловіка Антіна Мухарського. Відвідувач купує у неї футболку з написом "Мама-анархія". Віддає 300 грн.

— До "мами-анархії" беріть ще й "дитя", — телеведуча дістає футболку із зображенням малюка. — Вона приносить успіх і потомство.

54-річний художник Олександр Алексєєв ходить довкола скульптури співака Майкла Джексона. Зробив її з пінопласту, покрив гіпсом і спеціальною смолою, зверху обклеїв дзеркалами.

— Його вага не менш як 75 кілограмів. У роботу вклав 2 тисячі доларів, — каже художник. Одягнутий у такий самий сріблястий костюм, як герой скульптури. — Джексон стоїть під кутом 60 градусів, так нахиляється в одному зі своїх кліпів. Мав для цього спеціальне взуття. Через це моя робота не дуже стійко тримається. Перебуваю біля нього увесь час, щоб ніхто не гладив чи обнімався — може впасти. Якщо Джексона підключити, із вмонтованих динаміків гратимуть його пісні.

Картини на усіх стендах висять непідписані. Організатори не встигли виготовити таблички з іменами художників. Галеристи нашвидкуруч наліплюють клеєм підписи, які роздрукували на принтері. Одна з московських галерей привезла фотографії російського художника Владислава Мамишева-Монро. На п'ятьох світлинах він переодягнений в екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Художник зображений у гримі, світлій перуці з косою, у діловій чорній сукні. На одній зі світлин Владислав Мамишев поклав руку на ліву грудь, наче на серце.

— Раніше Владислав робив світлини, де переодягався в акторок Мерилін Монро і Любов Орлову, — каже 25-річна Надія Морозова, арт-консультант. — Коли 1923-го Гітлера випустили з в'язниці, він позував для кількох фотографій. На них зображений у різних позах. Відпрацьовував жестикуляцію. Думаю, Мамишев переніс цей прийом на свої роботи.

Відвідати експозицію можна до 13 листопада. Вхід коштує 20–40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Російський художник перевдягнувся у Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі